Истраживачи открили 14 живих потомака Леонарда да Винчија

АТЛАНТА:  Вишедеценијско истраживање потомака Леонарда да Винчија открило је да тренутно 14 људи може да тврди да су потомци породице овог ренесансног сликара.
2
Фото: pixabay.com

Закључак истраживања објављен је овог месеца у часопису "Хуман Еволутион", а потиче од новог генеалошког стабла које пролази кроз 21 генерацију и четири гране, преноси ЦНН.

Истраживачи су написали да се ови резултати „са нестрпљењем ишчекују са историјске тачке гледишта“, јер ће они помоћи истраживачима да „научно истраже корене овог генија, да пронађу информације о његовом можда преурањеном старењу, о његовом здрављу и могућим наследним болестима и да објасни неке необичне чулне перцепције, попут његовог изванредног визуелног квалитета и синестезије“.

Они су прикупљали податке из историјских докумената у јавним и приватним архивама и директним извештајима Леонардових потомака.

Леонардо да Винчи рођен је 1452. године, познат је по сликама „Мона Лиза“ и „Тајна вечера“, а своје време такође је посветио науци, математици, архитектури, дизајну, инжењерству, геологији, картографији, вајању и цртању.

Нјегова уметничка дела и даље измамљују позамашне исплате од колекционара.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести