Корона вирус погодио и бечке фијакере 

БЕЧ: Пандемија корона вируса, која је нанела велику штету по глобалну економију, погађа и најмање привредне чиниоце, а тако и бечке фијакере.
fijaker
Фото: pixabay.com

Кристијан Берзабек и Вернер Каизар из иницијативе "Про фијакер култур" објашњавају да фијакери тренутно возе градом само у сврху обуке.

"Готово нико се ни не усуђује, због рестрикција, да превози путнике кроз град, а иначе и нема муштерија", казали су они.

Пошто се у туризму, због корона вируса, још дуже неће ништа много побољшати, ситуација са путницима се неће мењати, страхују власници бечких фијакера који истичу да због предстојећег "потпуног краха" овогодишње сезоне стоје пред крајом своје егзистенције.

Они указују да су фиксни трошкови и даље високи.

"Коњи су део фијакера и не могу бити отпуштени", објаснио је Каизар додајући да један коњ месечно кошта око 300 евра, а да неки имају и до 75 коња.

Укупно се у Бечу држи 350 коња за фијакере у 21 регистрованом предузећу.

Према организацији која штити њихова права у опарности је око 1.000 радних места, пошто су примања на нули.

Власници фијакера се надају подршци града Беча, указујући да, ако желе да их се реше то могу учинити сада, али ако желе да их задрже онда морају да им помогну.

Члан градске владе задужен за привреду Петер Ханке изразио је разумевање за тешко стање лица која негују тардицију бечких фијакера, и обећао помоћ, на којој се, како је указао, тренутно ради.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести