Место у Шпанији предлаже вечерње ћаскање за листу УНЕСКО

МАДРИД: Алгар, место с 1.400 становника на југу Шпаније, затражило је од УНЕСКО-а да уврсти на списак светске културне баштине улично вечерње чаврљање становништва и тако заштити тај обичај дружења на отвореном који у тој средини траје већ вековима.
е
Фото: Youtube Printscreen

У Алгару, који се налази у унутрашњости земље и удаљен је 60 километара од приморског града Кадиза, лета су екстремно топла, па људи излазе тек увече када попусти врућина, преносе локални медији.

Чим се први сумрак надвије над место а с околних планина допре свежији ваздух, мештани крену да износе столице и столове испред својих кућа, а на улицама се окупи групе између 10 и 15 особа које разговарају, играју карте или само уживају у амбијенту.

Становници страхују да би Интернет и друштвене мреже могли да униште обичај који траје вековима.

Локална власт је стога објавила на друштвеним мрежама видео под називом "Очувајмо обичаје", а на крају је приказан начелник места Хосе Анхел Санчес који каже: "Нека друштвене мреже не прекину нашу традицију".

Санчес сматра да би тај обичај требало да буде уврштен на УНЕСКО листу.

Према УНЕСКО-у, нематеријална културна баштина укључује практиковање обичаја предака како би се сачували од заборава. Међу њима се налазе ритуали и фестивали које одређене заједнице сматрају својим обележјем.

Алгар је захтев за увршћење на УНЕСКО-ову листу послао канцеларији регионалне владе Андалузије, која је поручила да се још не зна када би могао стићи одговор.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести