Најмање стресно у Штутгарту  

ЛОНДОН: Немачки градови предњаче у безбрижном и најмање стресном животу, а на тој листи, Штутгарт је на првом месту, покаује најновије истраживање.
Štutgard, Nemačka Foto: EPA/RONALD WITTEK
Фото: EPA/RONALD WITTEK

Ако миран и безбрижан живот подразумева шетњу поред стабала и цвећа, позамашну суму на банкарском рачуну и сигуран посао, онда је идеално место за живот Немачка.

Ново истраживање показало је највише и најмање стресне градове на свету у 2017. години на основу фактора који укључују саобраћајну гужву, јавни превоз, процент зелених површина, финансијски статус грађана укључујући ниво дуга, физичко и ментално здравље као и количину сунчеве светлости коју град добија годишње.

Од 150 рангираних, четири од десет најмање стресних градова света су у Немачкој. Штутгарт је најмање стресан, Хановер је на трећем, Минен на петом, а Хамбург, заједно с Грацом дели девето место.

Мали, али богати Луксембоург, домовина мање од 600.000 становника има други најнижи ниво стреса. Швајцарски Берн је на четвртом месту, француски Бордо на шестом, а Единбоург на седмом месту. Сиднеј у Аустралији је једини неевропски град међу првих десет најмање стресних, а Сијетл је најмање стресан град у САД.

Најстреснији град је Багдад, а после њега Кабул.  Тајна безбрижног живота у Штутгарту је јака локална економија (Порсше, Бош и Мерцедес-Бенц), али томе доприносе и многобројне зелене површине у граду.

"Много зеленила у Штутгарту увелико утиче на смањење стреса. Људи се не осећају угушеним, што смањује анксиозност. Осећај сигурности у граду, како финансијски, тако и у смислу личне сигурности такође је велики комфор", рекао је ПР стручњак из Штутгарта Давид Мус.

Што се тиче сигурности Абу Даби, а послије њега Осака у Јапану најпогоднији су градови за живот. Иако сунчано време увелико утиче на добро расположење, количина сунчеве светлости није много допринела у погледу укупног рангирања "сунчаних" градова. Дамаск је на првом месту у овој категорији, а Бордо, који се у овој категорији налази на 56. месту, најсунчанији је град од првих 10.

Градови Сјеверне Америке су најмање загађени.

Главни град Камбоџе Пном Пен има најмању званичну стопу незапослености. Луксембург, Бордо и Грац су на врху у категорији градова који су најповољнији за ментално здравље, а Рејкјавик је најбољи за физичко здравље.

Што се тиче расне једнакости, предњаче амерички градови Сан Франциско, Бостон и Сијетл.

 Листа најмање стресних градова у свету:

1. Штутгарт, Немачка
2. Луксембоург, Луксембоург
3. Хановер, Немачка
4. Берн, Швајцарска
5. Минхен, Немачка
6. Бордо, Француска
7. Единбург, Велика Британија
8. Сиднеј, Аустралија
9. Грац, Аустрија
10.Хамбург, Немачка

Листа најстреснијих градова на свету:

1. Багдад, Ирак
2. Кабул, Афганистан
3. Лагос, Нигерија
4.Дакар, Сенегал
5. Каиро, Египат
6. Техеран, Иран
7. Дака,Бангладеш
8. Карачи, Пакистан
9. Њу Делхи, Индија
10.Манила, Филипини

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести