Најмлађа авијатичарка икада креће сама на пут око света

БРИСЕЛ: Пилот Зара Рутерфорд (19) полетела је данас на своје тромесечно путовање око света и најмлађа је жена која ће самостално летети.
Planeta Zemlja Foto: nasa.gov
Фото: nasa.gov

Рутерфордова је са аеродрома Кортријк-Вевелгем на западу Белгије отпутовала својом ултралаком "Ајкулом", најбржим микролаким авионом на свету, пише Ројтерс.

Британско-белгијска авијатичарка се нада да ће њено путовање охрабрити више девојака и жена да студирају и раде у СТЕМ-у, области науке, технологије, инжињерства и математике, пише Ројтерс.

"Волела сам одувек ваздухопловство и СТЕМ области, али нисам видела много других жена и девојака које се овиме баве. Увек сам мислила да је то прилично тужно и обесхрабрујуће", рекла је Рутерфорд за британску агенцију и додала да се нада да може да охрабри девојке да уђу у то поље.

Рутерфордова циља на титулу од Шесте Вајс, која је са 30 година постала најмлађа жена која је сама летела светом, а најмлађи мушки пилот Мејсон Ендру имао је 18 година када је кренуо на пут

Рута Рутерфордове ће трајати око три месеца, са заустављањем у 52 земље укључујући Гренланд, Кину и Никарагву, где ће боравити са локалним породицама или у хотелима.

Рутерфордова је дете пилота и има сан да следеће године оде на универзитет како би постала астронаут.

"Волим авантуру и мислим да је простор вероватно највећа авантура", рекла је Зара.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести