Неандерталци по интелигенцији били једнаки хомо сапијенсу?

ЛОНДОН: Веома мали комад нити старе 50.000 година, пронађен у једној пећини у Француској, наводи на додатне сумње у тезу да су неандерталци били когнитивно инфериорни у поређењу са хомо сапијенсом.
neandertalci
Фото: pixabay.com

Како преноси ББЦ, троструки комадић нити је најстарији икада пронађен и начињен је од влакана са унутрашње стране коре дрвета четинара, а уочен је на једном каменом алату из пећине Абри ди Марас.

Према закључцима једне студије, он јасно указује на то да су неандерталци, изумрли пре око 40.000 година, разумели појмове као што су парови, скупови и бројеви.

Нити попут ове могле су бити коришћене за израду одеће, торби, мрежа, па чак и чамаца, а одраније је познато да су неандерталци знали како да праве катран од коре брезе, уметничке предмете и перле од шкољки.

Они су такође знали како да под контролом држе ватру, живели су у склоништима, вешто ловили крупне животиње и свесно сахрањивали мртве у гробовима.

Имајући у виду нова открића у вези са неандерталском уметношћу и технологијама, тешко је схватити зашто би неандерталце требало сматрати ичим другим осим бићима когнитивно равним припадницима модерне људске расе, наводи се у студији.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести