ЊУЈОРЧАНИ ОЧАЈНИ ЈЕР СУ ОСТАЛИ БЕЗ ОМИЉЕНЕ СОВЕ Траже да јој се подигне споменик

Флако, вољена евроазијска сова која је побегла из зоолошког врта у Централ парку и слободно летела око Менхетна, пронађена је угинула на тротоару у Њујорку у петак увече након што је највероватније ударила у зграду.
w
Фото: Tanjug (Rachel Borek Kessler via AP)

То је тужан крај, наводе птичари који су документовали свакодневне покрете сове и легије обожаватеља који су је жељно пратили, пренео је АП.

"Сви се осећају исто, очајни су", рекла је Никол Блер, уметница из Њујорка која је велики део својих објава на платформи X посветила фотографијама ове познате сове са црно-смеђим перјем и очима у нијансама заласка сунца.

Особље Фонда за дивље птице, центра за рехабилитацију дивљих животиња, прогласило је Флака угинулим убрзо након што је ударио у зграду, а најављена је и обдукција животиње.

Флака је из кавеза у зоолошком врту пре нешто више од годину дана ослободио вандал који је пробио ограду и направио рупу кроз кавез од челичне мреже.

Сова је у зоолошки врт стигла као млада 13 година раније.

Посматрање Флака убрзо је постало спортска активност у Њујорку.

Сова је дане проводила седећи на гранама дрвећа, стубовима ограда и противпожарним стубовима, а ноћи хучући на воденим торњевима и хватајући градске пацове.

Као права славна личност, сова се појавила на муралима и разним производима.

Фанови Флака предложили су да се сови у част подигне бронзана статуа која гледа на Њујорк.

Један од њих је тражио да се остаци сове сахране у Централ парку.

"Сова Флако је на много начина била типичан Њујорчанин - жестоко независна, стално је истраживала, проналазила начине да преживи изазове који се стално мењају", наводи се у посту на платформи X.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести