Обнавља се последња царска палата Николаја II

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Александрова палата, последњи дом руског цара Николаја II и његове породице пре него су стрељани поново ће бити отворена за јавност следећег лета, након обнове вредне више милиона долара, објавиле су руске власти.
aleksandrova palata
Фото: Youtube Printscreen

Ова палата је међу најбољим радовима италијанског архитекте Ђакома Кваренгиа, изграђена је крајем 18. века за цара Александра I, а 1905. постала је стална резиденција последњег руског цара. Смештена је на рубу бивше царске приестонице Санкт Петербурга, а обнова је почела 2012.

За јавност је потпуно затворена после три године. Прве просторије које ће опет бити отворене за јавност су собе цара и царице и царско купатило дизајнирано у маварском стилу.

Александрова палата посебно је место, каже Олга Таратјанова, директорка музеја у Царском селу и објашњава да је изграђена искључиво за приватни живот царске породице.

За разлику од других палата, у Царском селу где су били летњиковци Романових, Александрову палату нису уништили нацистички војници током Другог светског рата. Служила им је као војно заповедништво и затвор. У дворишту је било гробље СС-оваца.

Из ове су палате цар Николај и његова породица протерани у Тоболск у Сибиру у августу 1917. године. Касније су сви одведени у Јакетеринбург где су их погубили бољшевици.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести