ОСАМ СМРТИ ДНЕВНО, ЦРНИ РЕКОРДИ У ЕНГЛЕСКОЈ И ВЕЛСУ Умиру због дроге највише у Европи

ЛОНДОН: Смртни случајеви од предозирања дрогом у Енглеској и Велсу су на највишем нивоу у историји, а у Шкотској је највећа стопа смртних случајева повезаних са дрогом у Европи.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Забележено је укупно 3.127 смртних случајева због злоупотребе дрога у Енглеској и Велсу 2022. године, што је у просеку осам смртних случајева дневно, објавио је Скај њуз.

Око 1.050 особа у Шкотској умрло је од злоупотребе дрога током 2022. године, што је најмањи број од 2017, али је то и даље највећа стопа у Европи.

Канцеларија за националну статистику (ОНС) саопштила је да су те бројке сигурно веће,  јер није увек познато шта је изазвало смрт.

У покушају да смање број смртних случајева од дрога, поједине земље су увеле центре за превенцију предозирања (ОПЦ), такође познате као собе за конзумирање дрога.

Има их око 200 широм света у 17 земаља, а Шкотска је добила одобрење да уведе један ове године.

Студија, коју је водио Квинс универзитет у Белфасту, објављена прошлог месеца, открила је да центри за превенцију предозирања могу да спрече хиљаде смртних случајева и смање ширење озбиљних болести.

Али Влада Велике Британије не подржава отварање таквих центара и неће их дозволити у Енглеској и Велсу због забринутости да толеришу и подстичу употребу дрога.

Једна иновација која је испробана у Британији са циљем смањења смртних случајева од дрога је употреба дронова за испоруку налоксона, лека који спасава животе делујући брзо да преокрене предозирање опиоидним дрогама, као што је хероин.

Британска десетогодишња стратегија за борбу против дрога подржана је рекордним финансирањем од три милијарде фунти.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести