Праисторијски мајмуни прешли Атлантик пре 35 милиона година?

АТЛАНТА: Група праисторијских мајмуна највероватније је прешла Атлантски океан на природно формираним сплавовима пре 35 милиона година, показује студија у којој су анализирани фосизиловани зуби ових сисара пронађени у Перуу.
majmun pixabay
Фото: pixabay.com

Према истраживању које преноси ЦНН, мајмуни су кренули из Африке и настанали се у Јужној Америци.

Научници сматрају да је група мајмуна из врсте Уцаyалипитхецус пердита прешла пут од око 1.500 километара из Африке према Јужној Америци, преко Атлантског океана који је у то време био ужи. Они су Атлантик прешли на природно формираним сплавовима које су чинила плутајућа острва са вегетацијом настала одвајањем од обале, највероватније током олује, сматрају научници.

Ерик Зајферт, вођа тима који је учествовао у овом истраживању, тврди да је такав подухват тешко остварив кад су питању већи сисари, али да би веома мале животиње попут Уцаyалипитхецус мајмуна могле да пређу овај пут, јер је њима, каже, потребно мало хране и воде коју су ови природни сплавови у стању да пруже.

Зајферт сматра да су ови природни сплавови могли да носе и усправна дрвећа на којима је могло да буде воћа којим су се мајмуни из врсте Уцаyалипитхецус пердита претежно хранили.

Уколико су се ови мајмуни заиста нашли на неком оваквом сплаву, врло је могуће да су могли да пређу тако велику раздаљину, рекао је он.

Студија је објављена у часопису Сајенс (Science).

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести