Републиканци продају мајице са Гренландом као америчком територијом

Ту мајицу може добити свако ко републиканцима донира суму од 25 долара.
1
Фото: Youtube Printscreen

Национални комитет Републиканске партије пустио је у продају ограничену серију мајица на којој је одштампана мапа САД са Гренландом као делом америчке територије.

​„Подржите председника САД Доналда Трампа и његове напоре како би држава постала још већа“, пише у опису мајице на сајту комитета. Напомиње се да свако може да добије мајицу тако што ће донирати било коју суму већу од 25 долара за потребе партије.

Трамп је 18. августа изјавио да САД немају ништа против тога да припоје Гренланд. Данска премијерка Мете Фредериксен и власти Гренланда одбили су да уопште разговарају о идеји продаје те аутономне територије. Затим је, прошлог уторка, први човек Беле куће саопштио да је донео одлуку да одложи посету Данској планирану за 3. септембар и пријем код краљице Маргарете II због непостојања перспективе дијалога о Гренланду. Та одлука је изазвала негативну реакцију данских политичара.

Фото: твитер

Како је у среду писао „Вашингтон пост“, чиновници Трампове администрације разговарали су међусобно о могућности плаћања 600 милиона долара годишње за предају Гренланда у трајно власништво САД.

Гренланд је територија у саставу Краљевине Данске, а од 2009. године има широку аутономију. Без обзира на високи ниво самоуправе, питања спољне политике и безбедности острва и даље су у надлежности Копенхагена.

Спутњик

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести