Трансформација Хитлерове родне куће коштаће много више

БЕЧ: Планирана трансформација куће аустријском месту Браунау у којој је Адолф Хитлер рођен коштаће много више него што је планирано.
hitlerova rodna kuca, epa
Фото: EPA (RUBRA)

Било је планирано да радови коштају пет милиона евра, а сада се рачуна са трошковима у висини од 11 милиона евра, потврдило је Министарство унутрашњих послова Аустрије.

Такође и почетак радова биће одложен на 2023.и трајаће до 2025, а првобитно је било планирано да радови буду готови у овој години.

Хитлерова родна кућа припала је, услед експропријације након што у дугогодишњем спору није постигнут договор са власницом објекта, Министарству унутрашњих послова.

На основу одлуке о експропријацији власници зграде исплаћено је 800.000 евра.

Затим је одлучено да се спроведу радови у кући на основу нацрта које је израдила архитектска кућа "Марте".

Тај нацрт планирао је трошкове у висини од пет милкона евра и закључење радова до краја ове године.

Међутим, онда је одлучено да команда општинске полиције и полицијска станица буду смештени у то здање.

Одлагање почетка радова Министарство је објаснило потребним бирократским поступцима, али и договором са суседима.

Када је реч о скоку трошкова Министарство је указало на развој на грађевинском тржишту, где је дошло до драстичног раста цене грађевинског материјала.

Иначе, аустријске власти су извршиле експропријацију зграде како би спречили да она буде место окупљања неонациста и величања Хитлера, те је одлучено да се спроведе трансформација која би то спречила и омогућила друге намене.

На прошлонедељну годишњицу рођења Хитлера двојица неонациста упалили су свеће на прозору зграде, што доказује исправност одлуке аустријске владе.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести