АПЕЛ СЗО Забраните вејпове, хитне мере за њихову контролу

Светска здравствена организација (СЗО) позвала је владе да е-цигарете третирају слично дувану и забране све укусе, и истакла да су "хитне мере" потребне за њихову контролу.
a
Фото: pexels

"Деца се регрутују и заробљавају у раном узрасту да би се користила е-цигарете и могу се навући на никотин", рекао је генерални директор СЗО Тедрос Гебрејсус и позвао државе да имплементирају строге мере.

Иако гиганти дуванске индустрије тврде да су вејпови зравији од цигарета, ипак, СЗО упозорава да се вејпови производе од супстанци, међу којима су и оне за које се зна да изазивају рак и штете развоју мозга код младих људи.

СЗО је позвала на промене, укључујуcћи забрану свих арома средства, као и да се мере контроле које важе за дуван примене и на вејпове, што укључује високе порезе и забране употребе на јавним местима. Иако, СЗО нема овлашcћења над националним прописима, и само може да пружи смернице њене препоруке се често усвајају добровољно.

СЗО и неке друге антидуванске организације залажу се за строжије прописе о новим никотинским производима, узевши за циљ алтернативе на којима неки цигаретни гиганти, попут Филип Морис Интернешнл и Бритиш Американ Тобако, заснивају своје будуће стратегије,услед све строжих правила и пада стопе пушења.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести