Чоколада лечи срце

Чоколада је и те како добра за наше здравље, под условом да се заиста уноси у ограниченим количинама. Истраживачи кажу да црна чоколада посебно утиче на здравље срца и смањује крвни притисак, а има и противупална и антиоксидантна својства, а побољшава и расположење и смањује ризик од хроничних болести.
cokolada
Фото: pixabay.com

Увек је важно конзумирати је у умереним количинама и увек одабрати ону која садржи бар 70 процената какао праха, па и више.

Јесте ли знали да чак 68 одсто људи не уноси довољно магнезијума у организам? Магнезијум је важан нутријент за чак 300 процеса који се догађају у телу, а тамна чоколада је добар извор тог минерала. У отприлике две коцкице тамне чоколаде са 77 посто какао праха налази се око 228 мг магнезијума, а дневна препоручена доза за унос је 400 мг.

Физичка активност ће убрзати рад срца, а флавоноид у тамној чоколади порадиће на његовом здрављу. Добробити су смањен крвни притисак, здравији крвни судови, бољи ниво холестерола и мањи ризик од развоја срчаних болести, срчаног удара или смрти од наведеног узрока.

Флавоноиди из какао праха су пријатељи мозга. Штите рањиве мождане ћелије и подстичу њихову регенерацију. Резултати тога су боља пажња, брже размишљање и памћење, а предности могу да буду и веће. Наиме, тренутно се ради на истраживању које је у првој фази открило да би флавоноидима можда могле да се лече неуродегенеративне болести попут Алцхајмерове.

С.М.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести