Дански научници: Маске не штите довољно, али...

КОПЕНХАГЕН: У најновијој студији данских научника наводи се да маске за лице пружају само умерену заштиту против вируса ковид-19 , али да резултати истраживања не могу да се користе против широке употребе маски ради спречавања вируса.
korona maske
Фото: Pixabay.com

У студији спроведеној у априлу и мају, када власти у Данској још нису издале препоруку за ношење маски, учествовало је 6.024 пунолетних особа подељених у две групе - једној која је носила маске и контролној групи, пише Ројтерс.

Након месец дана истраживања показало се да је 1,8 одсто испитаника који су носили маске добило вирус, као и 2,1 одсто испитаника из контролне групе, саопштила је универзитетска болница у Копенхагену.

Студија није потврдила очекивано смањење ризика од инфекције за људе који носе маске и могли би да укажу на умеренији степен заштите од 15 до 20 одсто, међутим, студија не тврди да маске не пружају никакву заштиту, наводи се у саопштењу болнице.

Како се наводи, налази студије су у складу са ранијим истраживањима који кажу да маска пружа само ограничену заштиту особи која је носи, али може да драматично смањи ризик за друге ако је носилац заражен, чак и када нема симптоме.

Аутори студије додају и да резултати не би требало да се користе за закључивање да ношење маски није ефикасно у смањењу ширења ковида-19, јер током истраживања није тестирано колико маске смањују ризик од ширења инфекције.

mionica u srcu
07.12.2020 • 12:25
da spasimo one koji zdravlje zele da sacuvaju ima resenja .. recimo umesto maski neki kvalitetan oblutak, ili kamenstruganik iz mionice na ledja svima onima, dok se ne opamete, koji misle da ne treba da nose maske u zatvorenom. sa kamenom na ledjima, doduse, najboljim kamenom struganikom iz mionice naucice da je neuporedivo lakse masku nositi. ili nece ukapirati, ali koga to briga zna se ko nosi teret na ledjima
EUR/RSD 117.5792
Најновије вести