Фармацеут: Повећани унос хране изазива гастро тегобе

БЕОГРАД: Обиље хране и пића саставни су део сваке ускршње трпезе, што може бити прави шок за организам након дугог васкршњег поста, па се током празника јављају проблеми са варењем због претераног уноса хране.
restoran hrana
Фото: pixabay.com

“Повећани унос хране, такозвано преједање, може бити разлог различитих гастричних тегоба. Поремећај варења може бити узрок стварања желудачне хлороводоничне киселине или може бити последица вишњка или мањка стварања киселине и недостатак ензима”, рекла је за Танјуг фармацеут Рада Јаковљевић.

Она је навела да се од симптома могу јавити горушица, мучнина, нелагоде и појачано стварање гасова.

"У зависности шта се јавља код пацијената, такве буду и наше препоруке. У случају повећаног стварања киселине јавља се горушица, наша препорука су лекови који смањују стварање хлороводоничне желудачне киселине, а то су антациди, блокатори, Х2 рецептори, инхибитори протонске пумпе, а ако је последица недостатка ензима могу да се укључе и препарати на бази ензима. Ту су лекови који стимулишу мотилитет”, рекла је Јаковљевић.

Она је навела и да је најбоља препорука умереност, али да ако је је већ дошло до фазе преједања препорука је шетња или чајеви на бази нане, камилице или кима.

Може се узимати и кисела вода, лимунада или сок од поморанџе, рекла је Јаковљевић.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести