Најризичније намирнице за тровање

Бил Марлер, амерички адвокат који је чувен по томе што је у каријери успео да заради преко 600 милиона долара одштете у корист клијената који су блаже, теже или фатално страдали од неисправне хране, саветује људе с којим намирницима би требало да буду изузетно опрезни.
hrana obrok
Фото: pixabay.com

Он каже да се одређени ризик не исплати, па макар касније наплатили одштету јер вам здравље нико не може вратити.

Сирове остриге

Марлер је у последњих пет година имао пораст случајеве са тровањем шкољкама. Он тврди да је главни разлог то што се саме шкољке лоше хране због промене климе. Како Бил тврди, оне филтрирају воду у којој се налазе бактерије, тако да и сама острига филтрира и ту бактерију која остаје у њој. Будући да се често једу свеже, односно термички необрађене, велика је вероватноћа да ћете се отровати чак и кад кувар преузме све могуће мере опреза.

Фото: pixabay.com

Унапред опрана или сечена салата или воће

Ову категорију Марлер избегава попут куге, и то зато што се све више храна обрађује, сече, пролази кроз више руку, већа је шанса да ће се успут нешто покупити. Он купује неопрано, недирнуто воће и поврће у малим количинама како би га што пре појео и смањио ризик од развијања смртоносне бактерије која настаје и на ниској температури у фрижидеру.

Крваво месо

Бил је изјавио да је сваки његов хамбургер који је у последњих двадесет година појео био добро печени и то са добрим разлогом. Како наводи, „разлог зашто су млевени производи проблематичнији и потребно их је темељније термички обрадити јесте у томе што се свака бактерија која се налази на површини меса може самлети унутар ње”. Такође, наводи: „Ако се не пече на вратри јачој од 71 степен Целзијусов, може изазвати настајање ешерихије коли, салмонеле и других бактеријских болести”. Конзумација татарског бифтека је за Била исто што и покушај самотровања.

Сирове клице из семенки

Некувани и слабо кувани производи повезани су са више од 30 бактеријских епидемија, углавном салмонела и ешерихија коли, и тако је у Америци од средине деведесетих. Недавно је, 2014. године, салмонела из клица пасуља послала 19 људи у болницу, наводи Марлер.

Фото: pixabay.com

Непастеризовано млеко

Непастеризовано млеко, које се понекад назива сирово млеко, може бити контаминирано бактеријама, вирусима и паразитима. Између 1998. и 2011. било је 148 тровања храном повезаних са сировим млеком и производима од сировог млека у САД. Као нешто мање ризично, Бил предлаже непастеризован сок, али он га лично избегава исто као и млеко.

С.М.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести