НАМИРНИЦЕ које имају НАЈВИШЕ ВИТАМИНА Ц, НЕ ТРЕБАЈУ ВАМ СУПЛЕМЕНТИ Важно је да не претерујете, ово је ДОЗВОЉЕНА ДОЗА

Сазнајте које су намирнице пребогате витамином Ц
б
Фото: Pixabay.com / Dnevnik.rs

Витамин Ц свима је добро познат као одличан савезник у чувању имунот система. Такође, витамин Ц је неопходан за формирање колагена, протеина који је кључан за здравље коже, костију и крвних судова.

Поставља се питање где га све можемо наћи на природан начин и колико смемо да га узимамо?

Извори витамина Ц можемо да нађемо у бројним намирницама.

Није само лимун богат њиме, већ и остало цитрусно воће, попут поморанџи и грејпфрута.

Такође, паприка важи за највећи извор витамина Ц, пружајући чак 95 мг овог витамина.

Ту су и броколи, спанаћ и парадајз.

Воће попут јагода, кивија и ананаса такође садржи високе нивое витамина Ц.

 Љубитаљима кромпира лакнуће. Печени кромпир у љусци, средње величине има око 20 милиграма витамина Ц.

Фото: Pixabay.com / Dnevnik.rs

Дневна потреба за витамином Ц варира у зависности од фактора попут узраста, пола и здравственог стања. Опште препоруке указују на дневни унос од 65 до 90 милиграма за одрасле особе.

"Више од 1 г витамина Ц не треба да уђе у организам. Ако узмјемо више биће повећан притисак, биће болова у трбуху и дугорочно гледано - биће камена у бубрегу", раније је објаснио бнаш гасторентеролог др Војислав Перишић.

Мондо/ Дневник

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести