Нови приступ у лечењу смањује опасност од маларије за 70%

ЛОНДОН: Нови приступ у заштити афричке деце од маларије би могао да смањи број смртних случајева, као и број оболелих за 70 одсто, открива најновија британска студија.
komarac, pixabay
Фото: Pixabay

Давање вакцине деци пре почетка најгорег дела сезоне, уз превентивни лек, дао је "веома обећавајуће" резултате, саопштили су истраживачи из Лондона, а пренео ББЦ.

У испитивању је учествовало 6.000 деце млађе од 17 месеци из Буркине Фасо и Малија.

Највећи број смртних случајева од маларије (око 400.000 годишње) се догоди међу децом млађом од пет година.

Болест коју преносе комарци је и даље велики проблем у Подсахарској Африци.

Студија, објављена у медицинском магазину "Њу Ингланд џурнал" фокусирала се на давање постојеће вакцине најмлађој деци и антималаријског лека у делу године када су најрањивији, а то је често у време када је сезона киша, јер тада комараца има највише.

"Резултати су бољи него што смо мислили. Број хоспитализација је мањи, мање има смртних случајева, нисмо очекивали да видимо то", рекао је професор са Лондонске школе за хигијену и тропску медицину, који је био на челу студије.

Током три године, испитивањем је утврђено да комбинацијом три дозе вакцина и лекова, који се дају пре најгорег дела сезоне, након које долази и бустер доза, инфекције су стављене под контролу на много бољи начин него што то чине вакцине или лекови појединачно.

EUR/RSD 117.3037
Најновије вести