Она је ХРАЊИВА, даје ЕНЕРГИЈУ и СМАЊУЈЕ АПЕТИТ Идеална за дане поста – Ево о којој намирници је реч

Божићни пост је почео, а једна од намирница која сигурно треба да се нађе на вашој трпези, јер је хранљива и веома здрава, је маслина.
1
Фото: pixabay.com/ilustracija

Одлична је за мозак, даје енергију, помаже код затворе, смањује апетит и има још много здравствених предности. Маслине садрже полифеноле, супстанце које смањују оксидациони (оксидативни) стрес у мозгу. Многе студије спроведене у Америци, показују да свакодневно конзумирање маслина побољшава памћење за чак 25%.

Даје енергију

Једна шоља маслина садржи 4,4мг гвожђа. Гвожђе помаже у синтези карнитина, аминокиселине која масти трансформише у енергију. Осим тога, гвожђе повећава ниво хемоглобина у крви.

Фото: pixabay.com/ilustracija

Смањује боре

Маслине смањују боре за 20%, јер садрже олеинску киселину. Ова мононезасићена Омега-9 масна киселина одржава кожу нежном и здравом. Такође, маслине садрже и витамин Е, који побољшава здравље коже.

Смањује апетит

Студија спроведена у Италији, показује да конзумирање 10 маслина пре сваког оброка, смањује апетит за 22%. Мононезасићене масне киселине које се налазе у маслинама успоравају варење, и стимулишу хормон колецистокинин, који је задужен за слање порука мозгу да је организам сит.

Ове масне киселине такође стимулишу лучење адипонектина, супстанце која сагорева масти током 5 сати након њиховог уношења у организам, тако да су маслине идеалне за особе које теже виткој линији.

Фото: pixabay.com/ilustracija

Добре су за срце

Због садржаја масних киселина, маслине регулишу ниво холестерола и триглицерида, спречавајући да се ове штетне супстанце наталоже у крвним судовима. На тај начин маслине штите и јачају артерије, и спречавају настанак многих здравствених проблема везаних за кардиоваскуларни систем.

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести