Током лета малишани подложнији инфекцијама

Лето је доба када најмлађи највише времена проводе напољу, играјући се у води или песку, где харају различите бактерије, вируси, гљивице ... те су и могућности да се разболе, веће.
Kod pedijatra zbog pokvarene hrane i zagađene vode  Izvor slike: www.livingandloving.co.za
Фото: Код педијатра због покварене хране и загађене воде Извор слике: www.livingandloving.co.za

Начелница Службе Дома здравља „Нови Сад” за здравствену заштиту деце др Весна Вулековић указујући на најчешће потенцијалне инфекције које се јављају код најмлађих, каже како промене до којих доводе могу бити потпуно безазлене, али се може десити да захтевају и озбиљније лечење.

– Највећи број посета педијатру током лета узрокован је цревним инфекцијама, а изазивају их бактерије и вируси из покварене хране и загађене воде – каже др Весна Вулековић. – Најчешће су то намирнице од меса, затим јаја, али и недовољно опрано воће и поврће. Симптоми који се јављају као последица инфекције су малаксалост, мучнина, дијареја и повраћање, пропраћено високом телесном температуром. Када родитељи примете било који симптом, неопходно је да се што пре јаве педијатру да би се одредио узрок и дала одговарајућа терапија. У сваком случају је најбоља превенција, те је идеално решење обратити пажњу на рокове трајања и правилно чување намирница, као и на детаљно прање воћа и поврћа.

Директно излагање слушног канала различитим бактеријама, гљивицама и хлору изазива упалу спољашњег уха, а симптоми су бол, могућа повишена температура и секрет, те је битно јавити се на време лекару, чим деца осете бол (Весна Вулековић)

Како каже наша саговорница, једнако су заступљене и уринарне инфекције, које се манифестују кроз пецкање и свраб у пределу гениталија. Осим тога, јављају се учестало и болно мокрење и појава секрета, те је неопходно да се деца доведу педијатру да би се утврдио узрок и приступило лечењу инфекције.

– Деци, након изласка из воде, треба променити купаћи костим, нарочито доњи део, уз претходно сушење каже – рекла је др Вулековић. – Као последица топлоте, сувог ваздуха, прљаве и претерано хлорисане воде, јављају се и инфекције ока јер се лети деца више зноје и трљају очи прљавим рукама. Уколико се црвенило, сузење и оток не повуку у року од 24 сата, неопходна је посета педијатру, али и консултација с офталмологом ради одређивања одговарајуће терапије. Да би се спречила инфекције ока, деци треба обезбедити сунчане наочаре са заштитним филтерима од УВА и УВБ зрачења.


Обавезно туширање 

Лекарка Весна Вулековић каже да децу треба обавезно туширати пре и после купања у базену, мору, језеру. Неопходно их је пресвући у суву и чисту гардеробу.– Важно је постепено и дозирано се излагати сунцу, нарочито деца светлије пути, која имају тенденцију да изгоре или која су склона алергијама – каже Вулековић и додаје да је потребно користити заштитне креме с одговарајућим заштитиним фактором, а по препоруци педијатра или дерматолога.


Др Весна Вулековић истиче да су инфекција уста такође честа због комбинације различитих фактора који делују лети и пожељно је да се деца, уколико осете било какве нелагодности и затезања у пределу уста, усне дупље и зуба, обрате педијатру ради даљег лечења. Зато је савет да се деца редовно воде стоматологу, који ће санирати евентуалне кварове, чиме ће се избећи могућност инфекције. Не изостају ни упале уха и кожне инфекције.

– Директно излагање слушног канала различитим бактеријама, гљивицама и хлору изазива упалу спољашњег уха, а симптоми су бол, могућа повишена температура и секрет, те је битно јавити се на време лекару, чим деца осете бол – рекла је др Весна Вулековић. – Што се тиче кожних инфекција, обично се јављају на местима микролезија, односно оштећења коже невидљивих голим оком. Манифестује се у виду црвенила, које може бити пропраћено сврабом, али и не мора, уз повишену телесну температуру. Наравно да се и у тој ситуацији оболели мора довести лекару.

Докторка Вулековић саветује да деца која су подложнија кожним инфекцијама не би требало да посећују непроверена места за купање и играње.

И. Миклоши

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести