Уживајте у животу: Вежбе, секс и смех подстичу хормоне среће

Допамин, норадреналин и серотонин су неуротрансмитери који побољшавају расположење, а научници кажу да њихов рад подстиче оргазам, свакодневно вежбање, али и тврди сир, ћуретина, јаја, гљиве...
f
Фото: pixabay.com

Допамин је неуротрансмитер који контролише реакцију мозга на награду и ужитак, те је одговоран за мотивацију и усредсеређеност, преноси 24sata.hr. Серотонин, с друге стране, регулише рад ћелија одговорних за расположење, памћење, социјално понашање, радну способност и концентрацију. Заједно их зовемо „хормонима среће“, јер утичу на наше позитивне емоције, задовољство и осећај среће. Недостатак тих неуротрансмитера може да изазове тескобу, депресију, осећај страха и усамљености, али и појачану осетљивост на бол. 

Фото: pixabay.com

Уз нормалне нивое допамина можемо бити узбуђени, привлачни, страствени, весели, енергични, па чак и еуфорични. Допамин се често назива и „хормоном љубави“ јер се сматра како због њега постајемо зависни од особе коју волимо. Позитивно својство му је и да смањује ниво инсулина, а има и антиканцерогено својство. Без допамина у организму не бисмо имали довољно мотивације за испуњавање краткотрајних и дуготрајних циљева. а мотивација коју су наши преци имали за тражење хране и нових начина преживљавања настаје управо због тог хормона. 

Оргазам

У току оргазма лучи се допамин, али и адреналин, а код жена и окситоцин, хормон хипофизе, те је тај коктел одговоран за осећај ужитка који даје оргазам. 

Расположење

Између количине серотонина и расположења је „двосмерна улица“ - повећава ли се ниво серотонина, ствара се добро расположење, а ако се појави добро расположење, почиње се производити серотонин. 

Излагање сунцу и триптофану подстичу серотонин

Студије америчког Института за здравље показују позитиван учинак деловања сунца на ниво серотонина, првенствено кроз пораст концентрације мелатонина (који се ствара под утицајем светла). Помаже и аминокиселина триптофан, из које организам производи серотонин. Има га у тврдом сиру, ћуретини, јајима, млечним производима и гљивама, пасуљу, просу и хељди.  

Организујте се, наградите и осећајте се боље

Како бисте повећали ниво допамина пишите листе, организујте се и испуњавајте задатке, попут чишћења куће. Прецртавањем таквих обавеза са списка створићете добар осећај у мозгу и подстакнути лучење допамина. Ипак, стручњаци упозоравају да и код награђивања треба имати меру - не радите то превише често. 

Фото: pixabay.com
Вежба, протеини и омега-3 за више допамина

Уз свакодневну вежбу, лучењу допамина помоћи ће и високопротеинска храна у комбинацији с аминокиселинама - пилетина, јаја, риба, соја... Омега-3 масне киселине, које се налазе у морској храни као што су скуша, лосос, туна, сардине и харинга, утицаће на лучење неуротрансмитера. Ту је и храна богата тирозином, неесенцијалном аминокиселином која се ствара из фенила (банане, бадеми, ораси и авокадо), те храна богата фенилаланином (киселина пронађена у крвној плазми и мозгу), као што су семенке, пшеничне клице, месо и млечни производи. 
 

EUR/RSD 117.5574
Најновије вести