Импровизована музика у импровизованим условима

“Импростор” је један од програма који ће и у суботу чинити атмосферу у Музеју савремене уметности Војводине, у Новом Саду, у оквиру програма “Нова употреба музеја”

за јачање (локалне) заједнице, платформе “Ф.А.Ц.К.”. “Импростор” је програм концерата импровизоване музике, који је пре пет година покренуло неколико музичара, у циљу настављања прекинутог континуитета Фестивала актуелне музике “Интерзон”, с краја 20. и почетка 21. века. Пијанисткиња Марина Џукљев и бубњар Филип Ђуровић за “Дневник” откривају да већ пет година и 86 концерата касније, све шири број музичара и публике која учествује, нису мала ствар. 

- Тешко је сензибилисати публику и музичаре да се баве нечим што је потпуно ново. Сцена седамдесетих и осамдесетих је била веома развијена, да би уследила рупа. Млађи нараштаји музичара нису имали ништа с тим, а слободна импровизована музика има дубоку и далеку праксу, изучава се на светским факултетима - каже Марина Џукљев, подсећајући да су за “Импростор” највећи “кривци” музичари Иван Чкоњевић и Владимир Рашковић. - Било је пет људи у публици, свирало се у кафе-књижари “Нубл”, концерти су се одржавали једом месечно, соло или у дуету, а онда је полако кренуло ширење. Препознати смо на европској мапи. Бојан Ђорђевић из фестивала “Ринг ринг” нам је препоручивао музичаре, тако да смо имали велике и битне фигуре.

Филип Ђуровић додаје да су помоћ имали и од мађарског музичара Ласла Јухаса. Углавном је наступао међународни састав, док се прича није проширила. У суботу, поред Ђуровића и Марине Џукљев, очекује се наступ Немање Софтића (тромбон), Александра Шкорића (бубањ), Ловра Ливајића (саксофон), Дуње Црњански (клавир), Пеђе Окиљевића (саксофон), Алексе Зрнића (тромбон)... А ни публика није стагнирала. “Импростор” сада окупља и до стотињак људи на свиркама које организују једном месечно. Информације о концертима шаљу се путем Фејсбука и на блогу “Импростор”.

- Најједноставније речено, импровизована музика је експериментална и апстрактна музика. Утврђена су правила - нема ритма, хармоније и мелодије - али сваки музичар има другачији бекграунд и звучи другачије. Сваки концерт је другачији. То је адреналин, креативост, музички дијалог у којем нема солирања. То није рок, yез или неки други yем сешн. То је одраз животне филозофије - одговара Марина Yукљев на питање каква је слободна импровизована музика.

- То је тешко питање. Много је различитих размишљања везаних за то. Слободна импровизација је, условно речено, један жанр који има стриктна правила. Појављују се различитии облици и филозофије, различите су историје у Америци, Немачкој... “Импростор” је отворен за све то, за електронику, класику. Та музика те увуче и тражи активност, нешто лично - одговара Филип Ђуровић.

“Нубл”, “ЦК13”, МСУВ, “Матера”, само су неки од простора “Импростора”, у којем би волели да имају своје, препознатљиво место за концерте, чиме би се лакше наставио континуитет и стекли услови за напредовање, евентуалну продукцију снимака и ширење круга сарадника и публике. Постоје планови да се од септембра уселе у подрум кафе-галерије “Изба”. Онда би стварно свако знао где да дође, понесе инструмент и укључи се у свирке, дискусије, раидионице. То би био добар развој ситуације, поручује креативни музички двојац.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести