Лане идентификовано 15 жртава трговине људима, међу њима и једно дете 

БЕОГРАД: Прошле године идентификовано је 15 жртава трговине људима, од чега је било пет жена, девет мушкараца и једно дете, саопштила је данас организација Астра.
trafiking
Фото: Epa (Paul Hilton)

У осам случајева је било речи о радној експлоатацији у Француској, три сексуалне експлоатације у Немачкој и Србији, три принудна брака у Немачкој и Србији и једно принудно просјачење у Србији и Црној Гори.

У периоду од марта 2002. до краја 2016. године идентификовано је укупно 485 жртава трговине људима, од чега 254 жена, 62 мушкарца и 169 деце.

У истом временском периоду је путем Астра СОС телефона примљено укупно 28.846 позива од 4.838 клијената.

Било је 2.569 позива диркетно у вези са трговином људима, 781 превентивно - едукативних позива и 356 других позива.

Астра је прошле године, на основу пријава упућених СОС телефону, идентификовала 15 жртава трговине људима, а биле су и четири информације у вези са идентификованим жртвама, осам без повратних информација и четири није потврђено да се ради о жртви.

Консултанткиње су упутиле 189 дописа институцијама који се тичу потенцијалних жртава трговине људима. 
СОС консултанткиње су спровеле 67 теренских акција (155 сати на терену) у циљу обезбеђивања подршке и помоћи жртвама трговине људима.

Астрин правни тим је обезбедио правну помоћ 26 пута, укључујући заступања жртава на суду, правно саветовање и три правне анализе уговора о запошљавању, док су психотерапеути обавили више од 60 психотерапијских сеанси. 

Медицинска помоћ је пружена 65 пута у облику обезбеђивања медикамената и медицинских и стоматолошких прегледа.

Током 2016. године Астриним клијентима је обезбеђена ургентна помоћ више од 239 пута, која је укључивала обезбеђивање хране, одеће, трошкова превоза и хигијенских пакета са циљем задовољавања ургентних и базичних животних потреба.

Астра је прошле године послала 17 дописа институцијама у вези са радом непроверених агенција за посредовање у запошљавању. 

У седам случајева, је на основу њихових дописа подигнута прекршајна пријава због тога што фирме нису пословале у складу са Законом о оглашавању и Законом о привредним друштвима.

У пет случајева није било могуће утврдити елементе преваре или предузети било које друге мере с обзиром да су агенције биле регистроване у иностранству или није било могуће успоставити контакт са послодавцем.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести