Почела 14. Ноћ музеја

БЕОГРАД: Звуком фанфара са Војног музеја на Калемегдану почела је 14. "Ноћ музеја", која се у Београду одржава на 68 локација и обухватиће 136 дешавања. Као и сваке године "Ноћ музеја" ће отворити величанствена здања и приказати ексклузивне локације.
noc muzeja, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Посетиоци ће моћи да завире у Синагогу и Цркву Светог Анте Падованског, да се упознају са учењима Фројда и Јунга, да погледају како је на фотографијама оживео роман "Мајстор и Маргарита", подсете се седамдесетих година кроз фотографије из богатог архива агенције Танјуг, сазнају какав је био однос Николе Тесле и Карађорђевића, чују причу о историјату тролејбуса, сете се авантура најпознатијег становника Зоо врта Самија и још много тога.

"Ноћ музеја" се одржава у 44 града и места Србије, са 390 садржаја, а све под слоганом "Велике и мале револуције".
Све до један сат иза поноћи, поред Србије, шетаће посетиоци у 120 градова, 30 држава и 3.000 музеја широм Европе.

Неке од најзанимљивијих изложби које се у склопу Ноћи музеја одржавају у Новом Саду, можете пронаћи у нашем тексту Европска ноћ музеја у 44 града Србије

Како би посетиоци избегли редове, организатори манифестације препоручују ранији полазак у градску шетњу, а улазнице ће коштати 500 динара.  
Улазница за "Ноћ музеја" важи за по један улазак на све београдске локације, а деца до пет година старости, уз пратњу родитеља или старатеља, улазе бесплатно.

Посетиоци могу купити карте на свим продајним местима Евентима, а важе и као возна исправа у Београду на свим линијама јавног превоза од 16 часова па све до поноћи.Како би сви посетиоци "Ноћи музеја", на најлакши начин направили своју руту за 16. мај, ту је сервис "Моја стаза" посредством кога је могуће испланирати личну шетњу кроз музеје.   

 Инфо пулт "Ноћи музеја", стациониран у Кнез Михаиловој улици, радиће до 20 часова, а сви заинтересовани ту и у просторијама Туристичке организације Србије, могу бесплатно узети билтен "Ноћи музеја" и лако одабрати своју туру.  

Револуционарне 70-те кроз Танјугове фотографије

Новинска агенција Танјуг отвара данас своја врата посетиоцима манифестације "Ноћ музеја" и као својеврсни хроничар представља одабрану збирку фотографија иy свог архива,  уз, за ову прилику, припремљен амбијент и музику 70-тих. 
Танјуг, који је настао на великом друштвеном и историјском преображају, сведочио је о свим великим, али и "малим" догађајима, који су мењали свет.

 Седамдесете године друге половине 20. века, у тадашњој Југославији, а нарочито Београду,део су тих великих преображаја које је забележио Танјуг и чије фрагменте чува у својој богатој фото архиви са око 3.5 милиона негатива.   

"Коса" која је с Бродвеја стигла право у Атеље 212, Фест који је донео светски гламур у Београд, Заставин "стојадин", рачунари који су кренули да освајају свет  , само су неки од великих друштвених преображаја који су забележени камером Танјугових фоторепортера, а ексклузивно ће моћи да се виде у здању на Обилићевом зони у 14. "Ноћи музеја". 

 Кроз више од 60 фотографија Танјуг, који је сада већ традиционално учесник манифестације и њен је незаобилазан део, ће из свог архива приказати дух доба упамћеног као време друштвеног преображаја,  нових идеја - у култури, уметности бољег стандарда и наде.   
Уз фотографије и пропратне текстове уз њих, посетиоцима су на располагању и новинари Танјуга за шире информација о догађајима који су представљени на изложби.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести