Предложено повећање цене малина од 20 динара

На састанку произвођача малина, откупљивача и министра пољопривреде предложено је да се садашња аконтна цена, која се креће од 120 до 145 динара, повећа за двадесетак динара.
maline
Фото: Dnevnik, arhiva

Добривоје Радовић из Асоцијације малинара Србије за РТС каже да данас није постигнут договор већ је то, каже, предлог извозника да аконтна цена буде 160 динара.

„Да смо се договорили, морали бисмо нешто да потпишемо. Они су предложили да ће померити цену за 160 динара за дан, два, за 48 сати“, рекао је Радовић након састанка у Влади Србије.

Према његовим речима то није задовољавајућа цена али је важно да се „разбије договор откупљивача (хладњачара) о јединственој монополској цени”.

„Род малине је ове године мањи за 50 одсто и нама је важно да се разбије договор власника хладњача. А после тога нека понуда и тражња одреде цену“, рекао је Радовић.

Додао је да је значајно и то што су произвођачи у Босни и Херцеговини обећали да неће продавати јефтино малину српским откупљивачима који су је куповали јефтино и уцењивали произвођаче у Србији.

Радовић је рекао да је на састанку делегације произвођача и хладњачара, који су ишли у Пољску да провере цену малине, саопштено да се то воће у тој земљи продаје по 1-1,2 евра по килограму.

Он је, међутим, истакао да је пољска малина лошијег квалитета од српског „виламета” и да због тога цене нису за поређење.

Додао је да је произвођачима малина у Србији једина исплатива цена 1,83 евра односно 220 динара по килограму, због чега очекују да ће смањена понуда „погурати” садашње цене од 120-140 динара до тог нивоа.

„Пола рода малине је продато по садашњим багателним ценама за кеш а пола је смештено у хладњаче по аконтним ценама од 120-140 динара и чека да то воће поскупи“, рекао је Радовић.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић објашњава да је Влади најважније да испита какво је стварно стање на тржишту јер, каже, постоји велико неповерење између произвођача и откупљивача.

„Ми морамо да радимо пре свега због српског малинарства. Оно што је добро и сви резултати показују да постоји тренд на тржишту раста цене и ја се надам да ће се наредних дана то потпуно рефлектовати на тржишту Србије“, рекао је министар Недимовић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести