Градина: Заплењено 120.000 евра, девизе крили испод појаса и у дуплом дну

БЕОГРАД: У две контроле на граничном прелазу Градина, цариници су спречили троје страних држављана да из Србије изнесу непријављене девизе у укупном износу од готово 120.000 евра, саопштила је Управа царина.
evri na Presevu, uprava carine
Фото: Uprava carine

Први покушај кријумчарења девиза догодио се у поподневним часовима, 22. јула, када се на излазну страну прелаза, џипом „nissan qashqai“ довезао холандски држављанин турског порекла. 

Возач је пријавио личне ствари и 4.000 евра, после чега му је затражено да наведени новац покаже, што је он љутито учинио, изражавајући незадовољство због вршења детаљне контроле, наводи се у саошптењу.

Пар тренутака касније, поменутом 39-годишњем путнику речено је да извади све из џепова панталона и том приликом је пронађено додатних 20.000 евра, након чега је покушао да се оправда говорећи да је средства подигао из банке, као и да нема више новца ни код себе, нити у аутомобилу. 

Међутим када су му службеници рекли да подигне мајицу и извади је из панталона, испод појаса је пронађена платнена врећа са још 50.000 евра.

Два дана касније, на истом граничном прелазу у покушају кријумчарења девиза ухваћени су отац и син, турски држављани који су аутом марке „bmw“ путовали из Немачке у Турску.

Упркос томе што су рекли да немају ништа што би требало да пријаве за царинску контролу, током детаљне контроле аутомобила и пртљага, у пртљажнику је пронађена торба са дуплим дном, у које је било смештено шест коверата са 73.800 евра у најразличитијим апоенима.

Како нису имали потврду о уносу девиза у Србију, путницима је у оба случаја враћен дозвољен износ од по 10.000 евра, док је остатак од укупно 117.800 евра привремено одузет до пресуда које ће, будући да је реч о страним држављанима, бити донете по хитном поступку, додаје Управа царина.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести