Камп „Кошница” отвара врата лепшег света

Ових дана око 60 малишана гостује у Парку природе „Бегечка јама”, у оквиру Спортско-еколошког кампа „Кошница пријатељства”, који се одржава 13. годину заредом.
Kamp „Košnica”  foto: Dnevnik.rs/V. Bijelić i J. Vukašinović
Фото: Dnevnik.rs

Камп је организован да би се смањила друштвена искљученост посебно осетљиве групе деце и омладине без родитељског и одговарајућег родитељског старања, кроз социјализацију с вршњацима из сличних институција, као и с децом из локалне средине кроз различите програме.
 

Учесници од шест до 13 година пристигли су из Сигурне куће у Новом Саду, Дневног боравка за децу с поремећајем у друштвеном понашању при новосадском Центру за социјални рад, из програма за јачање и подршку породици у кризи Дечјег села у Сремској Каменици, из општине Штрпце и из Дечјег села у Македонији.

 Сви они учествују у целодневним активностима које им приређују инострани волонтери и волонтери Удружења грађана „Кошница” од седам ујутру до десет увече. Координатор кампа Никола Вучић објаснио нам је да на тај начин малишани имају испланиран цео дан и нису препуштени сами себи.
 

„Све активности пролазе кроз забаву па немају осећај да имају неку обавезу или да су под притиском и тензијом, али, с друге стране, нису ни распуштени, што је важно, јер су то углавном деца која живе у специфичним условима“, казао је Вучић. „Учесници кампа заинтересовани су за све активности јер им је све то углавном ново и другачије од њиховог свакодневног окружења.

Ми желимо да их за тренутак извучемо из средине и отворимо им врата да би знали да постоји и неки други свет изван њиховог окружења, нешто боље и другачије. На њима је само да гурну та врата, а наше да им покажемо да свет постоји.“
 

Учесници кампа дан започињу разгибавањем, а ове године се први пут разбуђују уз часове јоге. Потом их очекују спортске радионице, а у оквиру њих школа пливања, одбојке, кошарке или фудбала. После ручка учествују у креативно-едукативним радионицама, па се уче спортском пецању, сликању и цртању и плетењу наруквица. Имају и прилику да припремају ужину за цео камп. Поподневни часови обично су резервисани за драмске радионице – луткарску, плесну, ритмичку и видео и фото радионицу, а све радове и оно што су научили приказаће у суботу на Дечјем позоришном фестивалу „Радосно детињство”, који се у оквиру кампа организује десети пут. 

Камп „Кошница”   Foto: В. Бијелић и Ј. Вукашиновић

Деветогодишња Соња први пут је у „Кошници пријатељства” те је с великим одушевљењем признала да је то за њу једно од најбољих места јер је упознала много другара и научила доста тога.

 „Стичемо различита знања и учимо да нам родитељи не требају баш за све и да можемо и сами нешто да урадимо“, казала је девојчица, напомињући да и ми старији можемо да се придружимо, али да најпре морамо научити нека правила.“Прво бих вас научила правилима понашања која ми овде поштујемо, али и то да овде треба бити опуштен. Осим тога, играли бисмо и жмурке. Мислим да је ово диван камп!“
 

Њен другар, једанаестогодишњи Божидар из Македоније, казао нам је да је одушевљен активностима које су за њих организоване у кампу.

„Први пут сам ту и супер ми је јер сам упознао много другара и сви смо се за кратко време здружили“, казао је дечак, додајући да сви заједно спавају у шаторима, забављау се и свирају, али да он највише воли када се купају на Јами.
 

У организационом тиму кампа је 28 волонтера, а како нам је објаснио Драган Радошевић, сви они покушавају да у интеракцији с другима буду слободни.
 

„Значи ми та повратна информација коју добијам од деце јер се деси  да се уморим током дана, али када видим да су они срећни и задовољни, онда и ја будем испуњен“, објаснио је Радошевић. “Прија ми тај осећај да сам своје слободно време искористио паметно. Ових дана направићемо тобоган, којим ће се учесници кампа спуштати до воде, те поставити зип-лајн да би се сви они возали с једног краја Јаме на други.“
 

Осим локалних волонтера, у кампу су ових дана и они из разних европских држава, а међу њима је и Флорон Бросоле из Париза, који води радионицу фотографије и, како је рекао, једва чека да презентују радове на фестивалу у суботу. Осим из Француске, ту су и волонтери из Португала, Шпаније и Русије, који улепшавају дане учесницима кампа.
 

В. Бијелић и Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести