Како славе у селу Локве

ЛОКВЕ: Житељи села Локве, у алибунарској општини, од давнина негују култ земље. Њихови стари, приликом доласка у ове крајеве затекли су баруштине и глибаво земљиште.
rale lokve
Фото: Dnevnik.rs

Мукотрпним радом исушили су баре (локве) и добили квалитетне њиве погодне за узгој кукуруза, пшенице, касније соје... Сваког лета, у време предаха између између пољских радова имају своју сеоску славу коју зову Краму, а која пада у првој недељи после Велике Госпојине, по Грегоријанском календару. За ту прилику спремају најбољу храну, да би дочекали родбину, пријатеље и госте из околине.

„Слава је везана за постављање звоника на месној цркви Светих Архангела и Михаила пре 1918. године, потом су звоно излили за топовску ђулад. Вредни мештани излили су ново звоно које их сада својом звуком подсећа на недељне и празничне дане. Месна црква има своју славу у новембру и није везана за сеоску славу Краму“, прича о пореклу овог славља председник Савета МЗ Георгице Сфера, и додаје да је ово четврта година по реду, како организовано славе Краму.

Фото: Dnevnik.rs


Роштиљ стигао из Америке

Гулаш од јунетине се кувао у 23 котлића, а организатори су свима обезбедили месо и зачине. Аурел Станчу, главни организатор каже да је било екипа из околине, али и две из Моравице у Румунији. За госте и званице гулаш су припремили искусни кувари Ловачког удружења Васа Лотреан у Мохан Тодор. Уз гулаш свака екипа је имала специјалитете са роштиља, а Васа Тодоран је донео роштиљ из Америке на којем има све за подешавање температуре, влаге, вентилације, ту је свако могао да проба ћевапе, пљескавице... Најпопуларнија је била учитељица Елена Трифу из Моравице. Рече да јој се овде свиђа, људи су добри и стекла је пријатеље који дођу код ње на сеоску славу у Моравици. Жири се намучио, бирао у два круга, и на крају прво место и плакету освојила је екипа „Моравица 1“, дуго је освојила  „Генерација 90“ а треће екипа „Лупу“.  


„Нешто је Општина помогла, али углавном је то о трошку мештана, али и бројних житеља из Америке, Швајцарске и других земаља који су расељени, али овде дођу у време славе.”

Фото: Dnevnik.rs

За целу ову седмицу припремљен је богат културни, спортски и забавни програм у дебелој хладовини парка крај цркве, а најмасовнија била је „Гулашијада” и традиционална румунска игранка - жок у центру села на којој девојке бирају младића, а под будним оком родитеља. Тако је некад било, сада су ту и наступи рок бендова и весеље потраје до јутра.

Текст и фото: Р. Јовановић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести