Ружић најавио веће плате инспекторима 

НИШ: Нови Закон о платама у јавном сектору омогућиће да се инспекторима који имају прековремени рад плата повећа за 20 одсто, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
branko ruzic, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Он је на скупу "Путеви интеграције - знање и имање" у Нишу рекао да се министар финансија Душан Вујовић сложио са тим повећањем, те да ће оно допринети бољем статусу инспектора у Србији.

"Статус инспекцијских служби, а пре свега оних који раде на терену, заиста је незавидан. Они су још од 2006. налазе на пиједесталу умањења свих права и умањења плата", рекао је Ружић.

Објаснио је да је одлука донета а да преостаје да се у закон о платама убаци одредба која ће омогућити да руководиоци инспекцијских служби могу инспекторима да увећају примања до 20 одсто.

"То је први корак како би у будућем периоду, кроз потпуну реформу система плата, њихов статус био адекватан и задовољавајући, спрам одговорности коју носе", рекао је Ружић.

Министар је, након скупа у организацији нишког огранка САНУ, рекао да је реформа пореза на имовину добар искорак и плод сарадње са швајцарском владом.

Швајцарска ће, објашњава Ружић, донирати шест милиона франака за 40 општина, од којих ће милион франака поделити првих пет општина које највише приходују од наплате пореза.

"Реформа пореза на имовину добар је искорак, као и сарадња са швајцарском владом. Ради се о шест милиона франака за 40 општина, које ће аплицирати, како би омогућиле да се локални буџети пуне из изворних прихода. Увођење система у ред обавеза је сваке владе. Наши ино донатори нам у томе помажу", рекао је Ружић.

Говорећи о дефицитарним занимањима у Србији, Ружић је рекао да ће влада рационализацијом радних места свести број запослених на разумну меру.

Уместо рационализације, коју, како каже Ружић, многи поистовећују са отпуштањем, влада ће заправо спровести оптимизацију радних места, тако што ће из сектора где има вишка радника, пребацити у сектор коме недостају кадрови.

Ружић је истакао да је влада успела да у протеклом периоду рационализује велики број радних места и додао је да ће 2018. бити година оптимизације.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести