Бајић: Биоскоп је острво слободе

БЕОГРАД: Редитељ Дарко Бајић је, поводом годину дана рада биоскопа "Влада Дивљан" у истоименом Центру за културу општине Палилула, истакао да је биоскоп данас острво слободе.
vladadivljan, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Бајић је истакао сарадњу Центра за културу "Влада Дивљан" са Фестивалом ауторског филма, "Фестом" и "Белдоксом", као и продукцију три фестивала који су били врло посећени.
"То је права ствар да се негују фестивали и да публика гледа филмове награђене у читавом свету и да гледа филмове из читавог света. Та комуникација је изузетно драгоцена у глобалистичком времену у коме сви мислимо да нам се вести не натурају и да нам не формирају мишљење. Зато је биоскоп острво слободе и зато је биоскоп "Влада Дивљан" острво филма", нагласио је Бајић у изјави Танјугу.
Уметнички директор биоскопа "Влада Дивљан" каже да често не примећујемо и не размишљамо о томе колико један филм може да обогати живот човека, колико то чини позоришна представа, изложба слика или добра књига.
"Кад год ви новинари не читате дуго, вама почну да нестају речи, а ако нема биоскопа и позоришта, нама почну да нестају слике, понестају доживљаји и онда се доживљаји помало своде на сиву свакидашњицу коју живимо. Тада наше тело, наша глава, наш ум остају без нових догађаја, богатства које пружа уметност", сматра Бајић.
О будућим плановима Бајић каже да они леже у жељи и борби да биоскоп "Влада Дивљан", који негује истанчан репертоар долази све више и више гледалаца. 
"Сигуиран сам да смо на добром путу и чини ми се да ако се на прави начин да довољно места за културу у Београду и на прави начин едукују гледаоци, онда ће и изложбе и позоришта и биоскопи, који негују ауторски филм, бити посећени", рекао је Бајић.
Члан Управног одбора Центра за културу "Влада Дивљан" и шеф кабинета председника општине Палилула Ђорђе Алексић рекао је да је биоскоп за годину дана имао 10.000 посетилаца и да ће наставити да приказују некомерцијалне европске филмове.
Бајић је најавио прославу првих годину дана биоскопа за 5. децембар када ће бити приказан најбољи и најгледанији филм са овогодишњег 23. Фестивала ауторског филма.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести