Додик позвао грађане РС на мир, стабилност, слободу...

БАЊАЛУКА: Република Српска данас низом манифестација обележава 26. годишњицу постојања, а председник Милорад Додик је након литургије у Саборном храму Христа спаситеља, све позвао на мир, стабилност, слободу, уважавање и добар рад на добробит свих. 
milorad dodik, EPA/VLADIMIR STOJKOVIC
Фото: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

Литургију је служио патријарх српски Иринеј поводом трећег дана Божића посвећеног Светом првомученику и архиђакону Стефану.
Додик је истакао да је Република Српска историјска тежња за слободом српског народа, који не жели да она било коме буде сметња, већ да сви у њој живе слободно.

"Позивам све на мир, стабилност, слободу, уважавање и добар рад на добробит свих нас", рекао је Додик новинарима истакавши да РС свој дан слави већ 26 година, што потврђује да постоји воља српског народа да опстане Српска, како у немогућим условима оружане борбе у којој је одбрањена, тако и у условима борбе против политичког насиља разних високих представника који су покушали да девастирају и укину Српску.


Ускоро доносимо нови Устав, део већ написан

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас да ће ускоро бити донет нови Устав Српске и поручио да нико не може да им забрани право на референдум.
"У нарендом периоду ћемо на референдуму донети у нови Устав Републике Српске, који је већ делом написан и усклађује се са Дејтонским споразумом", рекао је Додик на свечаној академији поводом обележавања Дана Републике Српске.
Како је рекао, право на референдум је одраз народне суверености и тога се Српска никада неће одрећи.
"Напротив, сваки пут када оценимо да је угрожена суштинска основа Републике и њено неотуђово право - тражићемо одлуку народа, нећемо бити авантуристи и срљати у незивесност, већ ћемо чекати јединство свих политичких субјеката и партија у Српској око тог питања".
Додик је нагласио да је референдим њихово уставно и законско право које им нико не може одузети, пошто је гарантовано највишим документима УН, Повељом која народима даје право на самоопредељење.
"А, наш народ управо има то право", поручио је председник Српске. Додик је казао да иако многи покушавају другачије да прикажу Српска нема проблем са БиХ, али онако како је парафирано по Дејтону и потписано у Паризу", рекаоје.
Подсетио да је Република Српска основана на данашњи дан пре 26 година, али да она постоји много дуже, као и да је настала из жеље нашег народа да живи у слободи и миру.
Поручио је и да ће се Република Српска увек одупирати туђинској власти.
Свечаној академији у име државе Србије присуствују потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, генералани секретар председника Србије Никола Селаковић и министар одбране Александар Вулин. Ту су и патријарх СПЦ Патријар Иринеј, бивши председник Србије Томислав Николић, редитељ Емир Кустурица...


"Данас са поносом могу да честитам грађанима Српске Дан Републике, за коју је живот дало више од 30.000 Срба. Наравно, и други су народи страдали у непотребном грађанском рату на просторима БиХ", рекао је Додик.
Председник Српске је напоменуо да политичка воља српског народа за државом не датира само од тренутка распада бивше ?угославије, већ да су слободарске идеје на овим просторима познате кроз историју.

"Можемо да набројимо низ важних имена у историји српског народа који су се борили за његову слободу", истакао је Додик.
Он је додао да је Република Српска демократска и слободна заједница, што потврђује и чињеница да данас представници бошњачког народа организују одређене акције у Српској.


Обележен Дан Републике Српске у Бањалуци

Дан Републике Српске обележен је данас у Бањалуци свечаним дефилеом на Тргу Крајине, а председник Српске Милорад Додик је поручио да нико не може да забрани Републици Српској да прославаља дан када је настала.
Почасни дефиле су чинили припадници полицијске агенције Републике Српске, али и других служби које су у функцији очувања безбедности Српске, а укупно је било око 1.800 учесника. 

Ту су били и ветерани, као и  представници цивилних организација, факултета, студенти који су пронели велику заставу Републике Српске, спортисти и други.
У дефилеу није учествовао Трећи пешадијски пук оружаних снага БиХ.
Додик је рекао да се се окупили у част 9. јануара и Републике Српске која показује способност и да заслужује републику, као и да је 9. јануара српски народ на овим просторима остварио историјску тежњу, оличену у борби за слободу, управо  стоворивши Републику Српску.

"Она је била одраз захтева српског народа за слободу, без жеље да другим народима угрозимо слободу", нагласио је Додик.
У име државе Србије присуствовали су потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, генералани секретар председника Србије Никола Селаковић и министар одбране Александар Вулин.

Поред државног врха Српске, присуствовао је и председник Јужне Осетије Анатолиј Бибилов.
Додик је свима честитао Дан Републике Српске, након чега је солисткиња Биљана Керкез отпевала химне Републике Српске и Србије.


"Република Српска може да прихвати и поднесе ставове који су буквално против ње. Поносни смо поносни на нашу демократију и институције", закључио је Додик.
Предсједник Додик казао је да би волио да се Србима из Српске у наредном периоду омогући да у што краћим процедурама добију држављанство Србије, те да треба разговарати о томе да представници Срба из окружења, дијаспоре, буду заступљени и у законодавним органима власти у Србији.

"Волио бих да те процедуре иду што је могуће брже и да се не чека много на добијање докумената, који потврђују држављанство Србије свим грађанима Републике Српске, који то масовно желе", рекао је Додик.
Додик сматра да у будућности треба размислити о томе да представници Срба из окружења, дијаспоре, буду заступљени и у законодавним органима власти у Србији, како би могли да допринесу укупној интеграцији српског народа, ма где се налазио.

Он је подсјетио на праксу Хрватске и Мађарске, које су дале држављанство Хрватима и Мађарима ма где да живе, те оценио да би то могао да буде нови корак и опште српске интеграције, која је неопходна.
"Верујем да ћемо и о томе разговарати у наредном времену", рекао је Додик.
Када је реч о Декларацији о заштити српског народа Србије и Републике Српске, Додик је навео да ће она формално бити Анекс Споразума о Специјалним паралелним везама Србије и Српске, који ће до половине фебруара усвојити и заједно промовисати.

Додик је истакао да декларација на инситуционалан начин уоквирује и даје одговор на изазове и историјске дилеме, које су неки покушали да подметну у историји, да разбију српски идентитет и корпус тиме што су Србе у БиХ звали босанским Србима.
"Ми нисмо босански Срби, ми смо Срби, део једног јединственог народа, са једним језиком и културом", нагласио је Додик.

Он каже да су еминентни стручњаци из Србије и Српске, који су радили на декларацији, јединствени у оцени да је направљен квалитетан документ, који ће усвојити парламенти Србије и Српске и тако на најбљи начин институционално увести нову праксу и институцију у српски национални живот, где год Срби постоје.

Говорећи о чињеници да је одређен и дан за одавање почасти и пијетета свим невиним српским жртвама од ?асеновца па надаље, Додик је рекао да је захвалан Вучићу, чија је то била идеја, те да владе Србије и Српске заједнички обележавају пет догађаја од општег националног значаја за Србе.
Он је захвалио Вучићу на новој димензији односа Србије и Српске, који су мотивисани видљивом бригом Србије за Републику Српску и њену безбедност и развој.


Иринеј: Благодаримо господу на Вучићу

Људи могу да причају ово или оно, али ми видимо колико се председник Србије Александар Вучић бори да сачува Косово и Метохију, поручио је данас патријарх српски Иринеј на литургији, коју је служио у Бањалуци, поводом Дана Републике Српске. 
Благодаримо господу што нам је подарио човека који се лавовски бори за српски народ, а посебно за мученичко и страдално Косово и Метохију, рекао је патријарх Иринеј.
"Људи могу да причају ово или оно, али ми видимо колико се он са својим сарадницима бори да сачува тај најсветији део наше земље, Косово и Метохију, тај наш Јерусалим, ту нашу Палестину, ту нашу свету земљу са оним светињама бројним, великим и славним, на Косову и Метохији", рекао је патријарх и додао да и народна пословица каже да прегаоцу Бог даје махове ( воља, крепост, решеност..). 
Надамо се и молимо се господу, додао је патријарх српски, да председнику Републике Србије да "снаге и моћи да се одупре силним ветровима нашега времена, са надом и вером и уз помоћ божју да нас господ неће оставити".
Патријарх је такође захвалио богу што је Републици Срској дао човека, Милорада Додика, који, како је рекао, мудро води свој народ и лавовски се бори да сачува Републику Српску.
"Срби знају шта је држава, јер су је увек имали и умеју да поштују државу и док то будемо следили тако - историју и културу нашу, као што рекох, опстаћемо, одолећемо свим непријатељима и искушењима нашега времена", закључио је патријарх српски.


Додик је навео да став Вучића и Србије о поштовању Дејтона у БиХ и сагласност са свим што се договоре стране у БиХ, Српска и ФБиХ, даје Бањалуци широк оквир да упражњава своје право.
"Задовољни смо што Вучић никад не пропусти прилику да каже да воли Српску, а поготово што је више пута јавно истакао да српски народ никада више неће доживети акције сличне Олуји. То нам даје осећај сигурности и захвалности", истакао је Додик.
Коментаришући поруке из Сарајева и од Бакира Изетбеговића о обележавању Дана Републике, Додик је рекао да Српска није настала на суду или дата вољом неког из Сарајева, него је израз тежње и борбе српског народа на овим просторима кроз исторују.

"Ми смо у историји већ имали две српске државе, а сада имамо опет. То се не свиђа некима у Сарајеву, али од њих ништа не зависи, њихова воља није за нас у том погледу важна. Желимо да са њима сарађујемо ако је могуће", навео је Додик.
Он је оценио да Изетбеговић покушава да врати своју изгубљену позицију националног лидера код Бошњака и да отвори сваки проблем са Српском и Србијом, али и са Хрватском, како би "вратио изгубљени трон".

Он је нагласио да Бошњаци данас у Српској организују неке скупове, али да је то доказ да је Српска демократска земља и да они који другачије мисле имају могућност да се окупе и изразе свој став.
"Већинска воља српског народа овђе је држава. Ми волимо ову државу, волимо Србију, наш патриотизам је везан за Српску и Србију. То нам никавим судским одлукама нико не може забранити. Немамо никаквог патриотизма за БиХ и тога никада није било у историји", каже Додик.

Када је реч о референдуму о отцепљењу Републике Српске, Додик је додао да се Српска тренутно не бави никаквим формалним активностима на том плану и да разуме шта значи унутрашњи и међународни фактор и контекст за ово питање.
"То питање никада неће нестати у нашим тежњама, али важно је да сам чин буде пажљиво одабран и да буде у констелацији са могућим међународним и другим реакцијама које би настале", рекао је Додик.

Председник Српске навео је да је БиХ само територија, а не држава, и да ће таква и бити "све док је састављена, али чим се растави неће је бити".
"Ми немамо никаве користи од БиХ и не желимо да будемо у окружењу које је непријатељско према Републици Српској и српском народ, а БиХ је управо таква", поручио је Додик.

Стефановић: Волимо свој народ, то нико не може да нам одузме

Нема јаке Србије без снажне Републике Српске, као што и само снажна и стабилна Србија може да буде ослонац Српској, поручио је данас у Бањалуци потпредседник Владе Србије и министар полиције Небојша Стефановић. 
На свечаној академији поводом обележавања Дана Републике Српске, министар је поручио да ће Србија и Република Српска наставити да гаје добре везе и да ће учинити све да српски народ живи боље.
Стефановић је истакао да се српски народ радује успеху Србије, али да се исто тако и Србија радује сваком кораку који јача Републику Српску.
"Нема јаке и снажне Србије без снажне Српске. Поштујемо територијални интегритет сваке земље, али волимо свој народ и то нико не може да нам одузме", поручио је Стефановић додајући да владе Србије и Српске раде заједничком интересу.
Стефановић је честитао Дан Српске и истакао да Србију и Републику Српску спајају исти народ и исти обичаји, као и снажна међусобна осећања.
Додао је да Србија зна да се Српска радује јачању Србије и њеном угледу, као и економском напретку, те подсетио да Србија улаже велике напоре за мир у региону и стабилности.
Поносан је, како је рекао, на чињеницу да председници Србије и Српске Александар Вучић и Милорад Додик све интензивније раде у интрересу српског народа, те закључио да Дрина спаја два српска народа који имају заједничку будућност, али и заједничку будућност.

Николић: Од срца вам желим самосталност и независност 

БАЊАУКА: Ако је пут до ваше самосталности и независности да се Србија и Република Српска уједине, од срца вам желим да се то догоди, поручио је данас у Бањалуци бивши председник Србије Томислав Николић. 
Николић је то рекао након што му је педседник Републике Српске Милорад Додик доделио Орден Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послератном развоју Републике Српске.
Николић је подсетио да се 27 година бавио политиком, да је, између осталог, био председник Србије и да је током тих година увек радио све што је могао да би помогао Републици Српској.
"За председника Србије два највећа изазова су Република Српска и Косово и Метохија. Ако је пут да се Српска и Србија приближе и уједине ваша самосталност и независност, онда вам од срца желим да се то и догоди", рекао је Николић.

Карађорђевићи на Дан РС у Бањалуци 

Престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, боравили су данас у Бањалуци, где су се у оквиру обележавања Дана Републике Српске, састали са председником Милорадом Додиком и другим званичницима.
Они су присуствовали светој Архијерејској Литургији коју је служио патријарх српски Иринеј у Саборном Храму Христа Спаситеља у том граду.
Принцеза Катарина обишла је и Дом за децу без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у Бањалуци, као и Клинички центар Бањалука, где је деци уручила божићне поклоне.
Ова помоћ обезбеђена је у сарадњи са Лајфлајн Чикаго хуманитарном организацијом чији је Принцеза Катарина покровитељ.
„Радује ме да сам данас у Бањалуци и што можемо да вам уручимо ове вредне поклоне. Пакетићи су донација Лајфлајн Чикаго хуманитарне организације која стално помаже српским болницама и домовима за децу. Мени и мом супругу престолонаследнику Александру увек је пуно срце када смо у Републици Српској. Моја фондација и ја наставићемо да помажемо деци из Републике Српске уз помоћ наших пријатеља из дијаспоре", рекла је принцеза Катарина пожелевши свима срећан Божић и Нову годину.
Престоласледник и принцеза Катарина присуствовали су и свечаном дефилеу на Тргу Крајине, као и свечаној академији у Спортској дворани „Борик“, саопштено је из Двора.

Иванић: Оспоравање Дана РС не може имати резултат 

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић поручио је да они који оспоравају 9. јануар као Дан Републике Српске треба да схвате да је то посао који не може имати резултат и да ће српски народ увек знати да цени овај датум, јер је тада добио институције које га чувају и обезбеђују његову равноправност на простору БиХ. 
Иванић је новинарима у Бањалуци пре свечане академије поводом Дана Републике рекао да му је драго што присуствује обележавању 9. јануара - дана када је настала Република Српска, који за све пуно значи, дана када су настале институције које гарантују раноправност Републике Српске и српског народа на овом простору.
"Треба се сетити свих оних који су дали животе за Републику Српску, припадника Војске Републике Српске, људи који су дали једино оно што су заиста и истински могли дати - своје животе, и врло ми је драго да смо у прилици да овај дан обиљежавамо", поручио је он.
Упитан зашто није присуствовао свечаном дефилеу, Иванић је рекао да је данас дан када треба да се слави и дан када нема намеру да улази у било какве политичке сукобе.

Кустурица: Српска може да функционише и као засебна држава

Редитељ Емир Кустурица је изјавио данас, на свечаном пријему поводом Дана Републике Српске, да Српска може да функционише засебно и као регија и као дрзава.
Кустурица, кога је председник Републике Српске Милорад Додик раније данас одликовао поводом Дана Српске, рекао је новинарима да је њему јако важно обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске.
"Као дан у коме Република Српска као један од стожера секуларне државе већ 26 година постоји и као таква она представља двоструку идеју модерне Европе, и као регија и као држава која може да функционише засебно", навео је Кустурица.
Како истиче, у БиХ је увек био посебно компликован "тај троножац у коме све три ноге треба да буду стабилне, а посебно она која производи секуларност, а која по својој природи има у својој основи секуларну идеју".
Кустурица је рекао да треба веровати да "наша љубав према мржњи, која се гаји у БиХ више него било где другде", може захваљујући институцијама и секуларној традицији да прерасте у озбиљну државност.
 

Ристовски: Да мост на Дрини буде у једној држави 

Прослављени српски глумац Лазар Ристовски поручио је данас у Бањалуци да Републици Српској нико не може забранити да се уједини са Србијом и да мост на Дрини буде у једној држави.
"То би било као да детету забраните да види и загрли мајку. Србија је Републици Српској мајка и старији брат", рекао је Ристовски на свечаној академији која је у оквиру обележавања Дана Републике одржана под називом "Мисли на отаџбину".
Нагласио је да Срби у Републици Српској и Србији треба да живе у једној држави, те да се млађи морају учити поштовању.
"Слободе за српски народ нема док се Србија и Српска не споје у једно и слобода нема цену", рекао је Ристовски.
Он је позвао све да када дођу кући напишу поруку "Српска је заљубљена у Србију" и "Србија воли Српску" и да то ставе на друштвене мреже које имају.
Време пуцања је, каже, прошло а на снажи је време дипломатије.
"И колико год нам се оба наша председника (Србије и Републике Српске) Александар Вучић и Милорад Додик чине мало агресивнији од конвенционалних државника и лукавих западних дипломата мислим да је једино тако могуће, уз тактику коју имају, карактером, рафалном речитом и често духовитом паљбом у данашњој лицемерној западној дипломатији остварити помак и успех", навео је Ристовски.
Он је Вучићу и Додику пожелео да у овој години остваре дипломатске циљеве.
"Дрина не дели Србе јер су Србија и Српска једно. Не може их ниједан мост приближити више и спојити чвршће, него што их спаја крв предака", нагласио је и истакао:
"Није људски и цивилизацијски држати људе под истим кровом ако не желе да живе заједно. Срби су пре сто година дали сваку трећу мушку главу, а сада се питају зашто Срби с обе стране Дрине не живе заједно. Од наших председника се очекује да од моста на Дрини направе мост чије ће обе стране ускоро бити у истој држави".

Линта: Да улице у градовима у Србији носе назив "9. јануар"

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта иницирао је поводом Дана Републике Српске да у сваком граду и општини у Србији једна улица носи назив „9. јануар“. 
На тај начин, сматра Линта, Република Србија ће дати велики допринос сећању на Дан када је настала Република Српска.
"Дан рођења Републике Српске један је од преломних датума у историји српског народа а сигурно најважнији датум за прекодринске Србе. Република Српска је настала 9. јануара 1992. године као израз воље српског народа да се супростави великобошњачкој политици Алије Изетбеговића чији циљ је био стварање унитарне БиХ у којој би Бошњаци били доминантни", навео је Линта у писаној изјави медијима.
Бошњачки политичари, према његовим речима, и даље покушавају да укину Дан Републике Српске што је део шире антисрпске кампање и покушаја да се укине Република Српска. 
Линта истиче да ако бошњачки народ жели трајни мир, помирење и заједнички живот са српским народом онда треба да артикулише нову бошњачку политику која ће одустати од негирања Дана Републике Српске и од бесмислених теза о геноциду над Бошњацима у Сребреници и агресији Србије на БиХ и која ће да искрено да прихвати постојање Републике Српске и БиХ као сложене, а не унитарне, државе.
Такође, значајни елементи нове бошњачке политике требало би да буде одбијање да се призна лажна држава Косово и да се приступи било ком војном савезу односно води политика војне неутралности, навео је Линта.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести