Калиопи: Доносим црвени кофер љубави!

Велика регионална поп звезда, Калиопи одржаће концерт за српску Нову годину у Позоришту младих, у Новом Саду. Ексклузивно за читаоце Дневника, Калиопи открива шта спрема за Новосађане, како препознаје велике песме и зашто је музика њена страст.
Kaliopi  Foto: Kristijan Teodorov
Фото: Калиопи  Фото: Кристијан Теодоров

Шта сте спремили Новосађанима за наступ за српску Нову годину?

- Ево пакујем свој велики црвени кофер љубави! Биће то једна дивна ноћ... Овај сусрет са новосадском публиком одавно чекам и радујем му се. Поготово што се ради о unplugged концерту, у коме ја и мој бенд неизмерно уживамо свирајући га, јер у овом концепту публика има главну и водећу улогу.

Које песме су вам омиљене за извођење уживо?

- Оххх....Верујте, понекад ми је тешко што не могу  све песме да стану у једном концерту.

Наступате широм региона, да ли постоји разлика у начину на који публика ужива у музици или у песмама које преферира?

- Ја концерт доживљавам као поклон пакет. Један исти пакет који распакујете у различита места и онда видите по реакцијама ко се како радује том пакету. То је у ствари суштина ових путовања.

Када добијете нову песму, можете ли да процените која ће дуго трајати и како то препознајете?

- Препознајем своје велике песме. То вам је исто као кад се заљубите у неког на први поглед. То не значи да ће свака песма постати хит, али за мене су све то вечне песме.

Које су предности а које мане тога да је ваша највећа страст – музика, уједно и ваша професија?

- Предност је у томе што не размишљам о манама. Музика је одувек била  моја страст, моја прва љубав,моја животна преодреница. Али све успоне и падове сам увек доживљавала разумом.

Кажу да је грех занемарити свој таленат, али некад то подразумева велике жртве и одрицања. Да ли сте успели да пронађете тај баланс?

- Вероватно јесам... Ја и моја музика трајемо кроз четири деценије, кроз много „тектонских”животних промена. Мењале су се географске карте, владе , председници,падале су монархије....Али моја музика и ја смо још увек ту.

Када бисте имали неограничена средства какав бисте албум снимили?

-За добар албум не одлучују неограничена средства, већ људи. Сагласно са својим продуцентом Ромеом Грилом, потрошили бисмо исто што и до сад, а све остало бисмо дали  на гладне и немоћне.

С. Милановић

Наступи на више пунктова у граду

За српску Нову годину у Новом Саду спремни су наступи различитих уметника на више од 21 култне локације. Дивна Љубојевић наступиће у позоришној сали НИС-а, Laibach у Српском народном позоришту, велика регионална поп звезда, Калиопи у Позоришту младих, келтска атракција Имар и Слободан Тркуља у Српском народном позоришу, сјајан спој тамбурашких састава из Осијека и Новог Сада предвођених Душаном Свиларом у Студију М, џез великани Зоран Предин и Матија Дедић у новосадској Синагоги, модеран циркус и кабаре Лудифико у Западном холу СПЕНС-а, док ће Paul Ritch из Француске, Лаг и Клаус наступити у Фабрици, Necone, Friday Swag, Janchezz, Rasheed и Yeah Left у Quarteru, а Netix, Codex и Senzorr у Firchie Think Tank студију. Никола Врањковић наступиће у Новосадском позоришту, Марчело&Напети quintet/ Mutant Urban Dance Ansambldolaze у Герила бар, док ће Ледена шума представити Диско вече.

Велики број програма биће бесплатан за посетиоце, као што су Омладинска филхармонија у Синагоги, опера за децу Удружења Високо Ц у Еђшегу, али и наступи различитих културно-уметничких друштва из Зоне 021 у холу Железничке станице. Улаз је слободан и за наступ Саре Ренар и Ане Ћурчин у Културном центру Новог Сада, концерт Јосип А Лисац и Дојо у клубу Б612, у гимназију „Лаза Костић” долази Лоран Прокопић са пријатељима, у Музеј Војводине хор „Свети Стефан Дечански“, а у Стартит центар Peaceful Warriors. У Студију М ће бити одржан и поп/рок концерт новосадских музичких школа, Културни центар Футог представиће Анатолија Речкина и Александера Лукашевича, а Галерија Матице српске виртуелни водич – Доживи уметност уз експерименталне звуке састава „Bloom”.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести