Регистрација стамбених заједница у Новом Саду: Велики број зграда још нема управнике

На територији града Новог Сада постоји око 4.350 стамбених и стамбено-пословних зграда, а по незваничним информацијама, у великом броју зграда станари још нису изабрали управнике, нити су формирали стамбене заједнице.
liman zgrade
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Формирање стамбених заједница прописано је Законом о становању и одржавању зграда, а регистар на територији Новог Сада води Градска управа за имовину и имовинскоправне послове. Од 12. јуна  2017. године, када је почело вођење регистра, стамбене заједнице биле су у обавези да, преко управника или неког другог овлашћеног лица, поднесу пријаву за упис у регистар.

За надзор над применом одредаба Закона о становању и одржавању зграда, које се односе на регистрацију стамбених заједница, задужена је локална самоуправа, и то преко комуналног инспектора. У Новом Саду тај посао обавља Градска управа за инспекцијске послове – Сектор комуналне инспекције, Одсек за контролу комуналних система, који се налази у Улици Димитрија Туцовића 3.

Комунални инспектори обишли су готово све стамбене заједнице и дали препоруке, као и одговарајући рок за исправљање уочених неправилности, наводи се у саопштењу Градске управе за инспекцијске послове. Из те управе позивају чланове стамбених заједница које се нису регистровале да у најскоријем року изврше своје законске обавезе јер, како кажу, непоступање по препорукама из дописа о службено-саветодавној посети, представља основ за покретање инспекцијског надзора и прекршајног поступка за сваку стамбену заједницу понаособ.

Подсећамо на то да је рок за регистрацију стамбене заједнице и избор управника истекао још 12. децембра прошле године, а станари свих зграда требало је да одрже седнице, изаберу управника и направе записник о томе. Након тога, на писарници Градске управе у Улици Народног фронта 53, требало је да поднесу пријаву за упис у регистар, уз записник са седнице и одлуку о избору управника стамбене заједнице, као и доказ о уплати одговарајуће таксе. Формулари, односно захтеви за пријаву, преузимају се на писарници, а ту се налази и упутство за регистрацију стамбене заједнице.

Детаљно обавештење о регистрацији налази се на сајту Града, на www.novisad.rs/obavestenje-o-registraciji-stambenih-zajednica.

Ј. В.              

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести