Михајловић: Пруга БГ-ЗГ биће за брзине од 160 км на сат

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и хрватски министар мора, промета и инфраструктуре Олег Бутковић поручили су данас да је реализација пројекта реконструкције пруге Београд-Загреб веома важна за повезивање две земље и целог региона.
vozovi pixabay
Фото: pixabay

Михајловић је на конференцији за медије истакла да је потписани Меморандум за заједничку реконструкцију пруге први резултат посете председника Србије Александра Вучића Хрватској на позив председнице те земље Колидне Грабар Китаровић.

"Сада је између Београда и Забреб возом потребно око 7,5 сати, а наш је план да то скратимо да буде највише до четири сата", рекла је Михајловић.

Истиче да је план да пруга буде за брзине возова од 160 км на сат.

Михајловићева је додала да ће се ове године радити на пројектно- техничкој документаицји и да би могло да се прича о почетку радова у другој половини 2019.
Према њеним речима, наредне недеље ће почети технички разговори за реконструкцију пруге Београд - Загреб.

Бутковић је истакао да је потписани Меморандум један од најважнијих инфраструктурних пројеката у региону.

Навео је да је реч о  реконструкцији постојећег паневропског Кориора 10, који не само да повезује  две земље већ и све земљле на правцу Запад - Исток.
Додао је да је и самој Хрватској та железничка веза веома важна.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је рекла да ће Србија и Хрватска заједно аплицирати код европских фонодова за тај важан пројекат.

Јоксимовић је нагласила да Хрватска као чланица ЕУ може да користи  кохезионе фонодове ЕУ за развоја регионалне инфраструктуре и нагласила да је та пруга део трасневропске саобраћајне мреже.

"Пруга је важна за повезивање у региону", навела је Јоксимовић.

Михајловић и Бутковић су потписали у Палати Србија Меморандум о сарадњи на унапређењу железничког саобраћаја, који предвиђа заједничку реконструкцију пруге Београд-Загреб.

Пруга је дуга 412 километара и реконструкцијом ће путовање возом на тој релацији бити смањено са садашњих седам и по сати на нешто више од три сата.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести