Ковачевић: Шест ратова за 100 година, доста је

БЕОГРАД: Последњи догађаји на Косову и Метохији су дубоко узнемирили грађане Србије и све људе најискреније жељне да се на овим просторима Балкана не потеже оружје и не распирује мржња, која обично ескалира у рат, коментарише најновије догађаје у Косовској Митровици академик и драмски писац Душко Ковачевић.
dusan kovacevic tanjug
Фото: Tanjug

Ратови, ратовања и ратна страдања сваком иоле нормалном човеку су највећи и најужасњи страх од кога се одувек, а поготово данас бежи негде, било где... Што даље од страхота, каже Ковачевић. 

Он понавља оно што је говорио и деведесетих.

Не поновиле се никада више те године. Сваки разговор, макар он био и лош, бољи је од доброг рата. То се и сада мора понављати сваког дана и сваког часа, између осталог и зато што у ратовима не страдају они који су га изазвали, страда само сиротиња, обични људи којима је голи живот све што имају. И немојмо им одузимати и то мало сиротиње, каже Ковачевић.

Ратна страдања су нешто што је обележило 20. век у Срба.

Ако је неко заборавио: у 20. веку смо имали шест ратова, три балканска, два светска и једно бомбардовање као чашћавање за испраћај 20. века и другог миленијума, иронично подсећа академик.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести