Јован Зивлак на челу ДКВ

Протеклог викенда у Сремској Митровици је одржана ванредна скупштина Друштва књижевника Војводине, на којој је за новог председника ДКВ у наредном четворогодишњем мандатном периоду изабран новосадски песник Јован Зивлак (1947).
knjiga, freeimages
Фото: Freeimages

У свечаном, пак, делу сесије уручене су Годишње награде ДКВ.

Награда за књигу године припала је драмском писцу, приповедачу и романсијеру Угљеши Шајтинцу за књигу прича Жена из Хуареза (Архипелаг, 2017). Чланица жирија Валентина Чизмар је, у образложењу, истакла да приче иу збирке „Жена из Хуареза” читаоца воде на конкретна путовања од европских метропола до афричких пустиња, али и на имагинарне, унутрашње авантуре којима се увиђа способност менталног и емотивног капацитета модерног човека. „Угљеша Шајтинац својом новом књигом одржао је квалитет свог прозног писања и промишљеност на обради исечака стварности, повезујући у јасно артикулисан став сав позитивитет и негативитет који се збива око и унутар његових јунака и читалаца”, став је жирија ДКВ.

Добитница Награда за превод године је Душка Радивојевић, за превод романа савременог шпанског писца Хавијара Маријаса (Чаробна књига, 2017). Образлажући одлуку жирија, др Зоран Ђерић је подсетио да Душка Радивојевић преводи поезију, прозу,  драмске текстове и театролошке студије, истичући да је она у свом досадашњем преводилачком раду показала студиозност, тачност и поузданост, те добро познавање, како језика са кога преводи, тако и књижевности коју преводи.

Награду за животно дело добио је др Стојан Бербер, а у образложењу награде је Давид Кецман Дако истакао да је лауреат обимом и квалитеттом својих дела „потврдио и меру и смисаоност властите посвећености лепој и мудрој, истраживачкој и осветљивачкој књижевној речи”. Иначе, нови председник ДКВ је на скупштини најавио и 13. по реду Међународни новосадски књижевни фестивал, на коме ће од 27. до  учествовати 100 писаца, како страних, тако и домаћих. Гост Фестивала ће бити репрезентативни шпански песници, а поводом њиховог гостовања биће објављена и Антологија савремене шпанске поезије.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести