Од јесени на ПМФ-у и основне студије геоинформатике

НОВИ САД: На Департману за географију, туризам и хотелијерство Природно математичког факултета Универзитета у Новом Саду је свечано отворен комплетно реновиран и опремљен геоинформатички центар GIS 1.
pmf studenti
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Овај центар успели смо да реновирамо и опремимо захваљујући пројекту „Унапређење примене геоинформационих технологија у студијским програмима природних наука и дуалном образовању“, којим смо за средства конкурисали на јавном позиву Министарства просвете, науке и технолошког развоја - рекла је деканица ПМФ-а професорка др Милица Павков Хрвојевић.

Како је додала, овај позив био је намењен унапређењу високог образовања и, захваљујући томе, купили су софтвер ArcGIS 10.5, који је нашем факултету неопходан за реализацију студијских програма.

За пројекат вредан 1.400.000 динара 85 одсто средстава обезбедило је Министарство, а остатак Факултет, а резултат су и две комплетно опремљене рачунарске учионице са 20 рачунара и 40 места.

На ПМФ-у је представљен и нови студијски програм основних академских студија - Геоинформатика, за који се очекује да до овогодишњег уписа буде акредитован, те да се распише конкурс за попуну 20 буџетских и 10 самофинансирајућих бруцошких места.

По речима директора Департмана за географију, туризам и хотелијерство проф. др Лазара Лазића, овакав интердисциплинарни смер већ постоји на нивоу мастер студија, али с обзиром на широку могућност примене, било је неопходно да се отвори и на нивоу основних студија. О применљивости знања стечених на оваквом смеру и споју науке и привреде, говорила је и помоћница директора за науку професорка др Јасмина Ђорђевић, док су помоћник директора за наставу и руководилац пројекта др Млађен Јовановић и професор на геоинформатичким предметима др Минучер Месарош нагласили да је на креирању новог смера учествовао тим стручњака не само с ПМФ-а, него и с Факултета техничких наука, Медицинског и с Војне академије.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести