Хрватска обележава годишњицу погрома над Србима: Китаровић о Олуји, Пленковић о Србији

КНИН: Хрватски државни врх поручио је данас у Книну, на обележавању 23. годишњице војнополицијске акције Олуја, највехег егзодуса Срба од Другог светског рата, да је то била величанствена и највећа победа у историји Хрватске над “агресијом” тадашњег српског режима и школски пример операције.
hrvatska oluja, hina
Фото: TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/ nr

И док председница Колинда Грабар Китаровић у свом пригодном обраћању није помињала суседску политику, осим да ће Хрватска подржати БиХ на њеном путу ка ЕУ, премијер Андреј Пленковић је добар део свог обраћања посвтио односима са Србијом.

"Хрватска је била велика у победи па је још 1996. године пружила руку помирења кроз нормализацију односа са Србијом. Данас се залажемо и за сарадњу и добросуседске односе који се морају заснивати на истини, помирењу, одговорном суочавању с прошлошћу и правди. То подразумева и проналазак одговорних за сва кривична деела почињена током рата”, рекао је Пленковић.

Додао је да, међутим, неспремност неких да се суоче с прошлошћу само одгађа истинско помирење, као што је, како је рекао, искрено преузимање одговорности омогућило примерено трајно помирење Француске и Немачке и створило снажни темељ данашње ЕУ".

Фото: Andrej Plenković, foto: TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/ nr

Рекао је и да је "Олуја" у свега неколико дана готово у целости поништила учинке петогодишње окупације Хрватске започете у августу 1990. и “војнички поразила великосрпску политику режима Слободана Милошевића”.

Китаровић је на Книнској тврђави поручила да Хрватска не сме заборавити Домовински рат и хрватске бранитеље.

“Ратне догађаје чувајмо у сећањима, остављамо их историчарима и аналитичарима нека их проучавају, али вредности домољубног заједништва морамо преносити будућим нараштајима, јер је то кључ успешне изградње хрватскога друштва, целе државе и боље будућности нашим грађанима и будућим генерацијама”, казала је она.

Изградња ефикасног сигурносног система домовинске сигурности један од националних приоритета Хрватске, рекла је и додала да су нови изазови праведнија изградња друштва и стварање бољих услова за живот свих хрватских држављана.

Поручила је и да ће Хрватска подржати европски пут БиХ и остати, како је рекла, привржена развоју најбољих могућих међусобних односа, што претпоставља и чврсту подршку захтевима Хрвата “за пуном равноправношћу у остваривању легитимних националних права".

Фото: Kolinda Grabar Kitarović, foto: TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/ nr

Грабар-Китаровић је рекла да је Олуја била величанствена победа на јединственом ратишту те да је потпуни пораз “агресор” доживео у даљњим војним операцијама у БиХ, чиме су створени предусловии за постизање мира.

Нагласила је и да је се са ове дистанце може рећи да је акција Олуја “школски пример успешно вођене операције која се проучава на многим војним школама у свету”.

Председник Сабора Гордан Јандроковић оцеенио је да да је Хрватска у протеклом рату победила зато што је, како је рекао, имала јаку националну свест о историјском тренутку обнове хрватске државе.

Дан победе Хрватска обележава на дан војно-полицијске акције Олуја, током које је извршен највећи егзодус Срба након Другог светског рата, за који нико није одговарао.

Током те акције из Хрватске је протерано око 250.000 Срба, нешто мање од 2.000 је убијено и готово исто толико се и данас сматра несталим.

Обележавање је почео постављањем хрватске заства на Книнској тврђави, а потом је, након читања имена погинулих у акцији Олуја, изведен “ваздушни спектакл” у којем су учествовали и авиони Ф14 Републике Израела.

Непосредно по доласку у Книн, премијер Пленковић је најпре констатовао за њега недвосмислену чињеницу о, како је рекао, великосрпској агресији на Хрватску и додао да, данас, 23 године касније Хрватска шаље Србији и српској мањини поруке истине, сарадње и мира. 

"Ми смо послали бројне поруке у последње две године Србији у којима желимо сарадњу и мир, али желимо и истину. За све нас је недвосмислено да је велику агресију извршио Милошевић и великосрпски режим на хрватском територију. Желимо да се српска мањина у Хрватској добро осећа и радимо на томе стално стога шаљемо поруке истине, сарадње и мира", рекао је Пленковић.

Он је за ХРТ рекао и да је Олуја највећа победа у историји Хрватске, када је, како је рекао, ослобођено три четвртине окупираног подручја Републике Хрватске.

Он је притом посебно истакао улогу генерала Младен Маркача и Анте Готовине који ће данас бити уручена одликовања.

Пленковић: Пуповац је позван, важан је став владе Хрватске

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас, поводом присуства председника СНВ Милорада Пуповца на обележавању Дана сећања у Бачкој Паланци, да је важан став хрватске владе.

“Пуповац је добио позив, отишао је … Важан је став хрватске владе и ту смо сви јединствени”, рекао је Пленковић за Н1 у Хрватској. 

Упитан де коментарише поруке председника Србије Александра Вучића, који је, како се наводи, Хрватску упоредио са Хитлеровом Немачком, Пленковић је углавном поновио оно што је рекао И у свом претходном обраћању на свечаности у Книну којом Хрватска слави дан када је изведена операција Олуја.

Олуја је, каже, последица “великосрпске политике слободана Милошевића”, том акцијом је рат завршен и то је, према Пленковићу, довело до мирне реаинтеграције хрватских територија. 

Оценио је да Хрватска достојанствено обележава Дан победе, порукама заједништва, порукама смболике, као И порукама јачања Хрватске као кредибилне војне силе, која је чланица НАТО И ЕУ. 

“Наша порука је да треба тежити истини, сарадњи, добросуседству и помирењу. Хрватска штити права српске мањине у Хрватској”, рекао је Пленковић и додао да Хрватска жели решење свих спорних питања са Србијом. 

Прослава у Книну: Смиреније, без звиждука и усташких симбола

КНИН: Централна прослава Дана победе и домовинске захвалности и Дана бранитеља у Книну протиче смиреније у односу на претходне године, без уобичајене хистерије и уочљивих симбола усташтва, преносе хрватски медији. 

Прослава се, како наводе, одржава у тренутку када се Хрватска, најмлађа чланица ЕУ, суочава са великим привредним И демографским проблемима, али и повећаним тензијама у односима са Србијом.

Иако се страховало да би представници државног врха Хрватске, посебно премијер Андреј Пленковић, могао бити извиждан данас у Книну, то се није догодило. 

На инсистирање хрватских ветерана, наиме, ове године је промењен Протокол прославе, па су обраћања званичника враћена на централни градски трг, где су својевремено звуждуке и бојкот доживели некадашњи премијер Зоран Милановић И председник Иво Јосиповић. 

Највећа пажња поклоњена је прелету борбених авиона И хеликоптера, међу којима су била и два израелска, типа Ф16. 

Минитар одбране Дамир Крстичевић је тим поводом оценио да је "Домовински рат нешто најбоље". 

"Ми рат нисмо започели, ми смо се бранили и после ослободили Хрватску. Олуја је круна свих победа у Домовинском рату. Домовински рат је нешто најбоље, ујединио нас је и показао да кад смо заједно, имамо заједнички циљ, нема тога што не можемо направити", рекао је Крстичевић. 

Упитан ко је договорио да данас у склопу свечаности израелски борбени авиони Ф-16 прелете Книн, Крстчевић је одговорио:

"Сви смо договорили, хрватска влада. Видимо да данас имамо сигурносне ризике, битно је да смо заједно и видите - Хрватска има пријатеље и савезнике". 

"Израелски Ф-16 изнад Книна је доказ савезништва, партнерсва Израела, САД-а и Хрватске, били су ту и наши други партнери, пријатељ из НАТО-а, што је јако важно. Видите да развијамо хрватску војску, градимо систем сигурности, градимо сигурносно окружење, јачамо, очвршћујемо наше односе с нашим савезницима и оно најбитније - чувамо, штитимо хрватске националне интересе", рекао је министар одбране. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести