Златна парада на Пештерској висоравни: Богатство женама око врата

СЈЕНИЦА: Ко најбоље зарађује у иностранству и ко има највише новца на Пештерској висоравни, види се сваког лета кад вредни радници дођу у свој родни крај на одмор. 
pesterska visoravan zlato
Фото: Tanjug (Glas zapadne Srbije)

А ко ће најлепше понети све богатство из куће него жене. По старом муслиманском обичају, новац преточен у злато мужеви, очеви стављају око врата женама и кћеркама.

Једна од оваквих “златних парада” одржава се сваког другог августа у селу Брћак, на Пештерској висоравни, где се окупи на хиљаде људи, што из околних села, али и из свих крајева света.

Живимо у иностранству око 20 година, тамо радимо и зарађујемо, али највише нас радује да дођемо у нашу Сјеницу и проводимо време са старим пријатељима и обилазимо управо овакве скупове, каже Расим за Глас западне Србије.

Један део зарађеног новца он је уложио и у Шефику, јер је за злато око њеног врата издвојено више дестина хиљада евра.

Прво се купи један дукат, који се касније улепшава, надограђује и хекла и на крају добијемо одору са којом се поносимо овде у селу, испричао је поносно Расим.

Лепота и вредност ових муслиманских жена неспорна је и без злата, али ипак све изгледа и звучи другачије кад им се око врата стави читаво богатство.

Едо Аљевић из Новог Пазара поносан је на прелепе жене из своје породице, али и на њихов фасцинантан накит, који је обезбеђен његовим радом.

Нека остане тајна колико је коштало, али има ту вредности за један леп стан, кроз осмех је рекао Едо.

Фото: Tanjug (Glas zapadne Srbije)

На Пештерској висоравни добро зараде и музичари, јер бакшиш је дат како би се поздравиле жене из породице, тако да што више - то боље.

Неудате девојке и неожењени момци се упарво на оваквим вашарима упознају и зближавају, па су свадбе следеће весеље на којима се окупљају.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести