Брнабић: Швајцарска нуди помоћ у дијалогу Београда и Приштине

ЊУЈОРК: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је, након сусрета са швајцарским председником Аленом Берсеом у Њујорку, да је "Швајцарска која је једна од земаља која јако много подржава независнот такозваног Косова, по први пут сада инсистирала да чује шта је то што може да уради да помогне Србији у дијалогу са Приштином".
Brnabić u Njujorku Foto:Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Инсистирали су на томе, чак ме након тога зауставила њихова телевизијска екипа да види како ми гледамо на тај дијалог, шта Швајцарска може да уради да подржи ту иницијативу, тако да је то још једна ствар у којој су, чини ми се, препознати сви напори Србије да направимо један искорак у одрживи мир, одрживу стабилност на Балкану", казала је за Дневник РТС Брнабићева.

Она се са председником Швајцарске јуче састала на маргинама заседања Генералне скупштине УН, где ће вечерас одржати говор.

 

Брнабић: Они се фотографишу,ја гледам с чиме ћу пред грађане

Премијерка Србије изјавила је синоћ како "опозиционари из Србије по ходницима Уједињених нација покушавају да ухвате што више званичника", а да верује да то исто раде и косовски лидери.

"Претпостављам да то раде и господин Пацоли, Харадинај и Тачи", навела је Брнабић за тв Пинк, уз напомену да Косово није чланица УН и да не би ни могла да буде, али да свако има право да приватно посети УН.

За разлику од представника администрације у Приштини и српских опозиционара који се, каже, фотографишу са званичницима УН због личне промоције, она је у Њујорку да би урадила најбољи могући посао за Србију.

"Није ми важно колико имам састанака и фотографија, већ са чиме ћу изаћи пред грађане Србије и шта ћемо ми донети кући. Свако може да буде у ходнику УН, али не може свако да присуствује важним састанцима и да постиже неке договоре за своје грађане", рекла је Брнабић.
 

Брнабић о пословном форуму "Блумберг глобал" у Њујорку

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је синоћ да је на пословном форуму "Блумберг глобал" коме је присуствовала у Њујорку имала више значајних сусрета и разговора, те да јој је посебно драго што је сад и лицно упознала Мајкла Блумберга.

Брнабић је у изјави за телевизију Пинк пренела да је скуп имао две главне теме, слободну трговину и дигитализацију. 

Слободна трговина, како је појаснила, важна је у време када многи посежу за протекционизмом, те зато и питање шта као свет можемо да урадимо да опет вратимо фокус на слободну трговину, јер је то најбољи начин да развијамо светску конкуретност.

Премијерка је рекла да је добро што је имала прилику да разговара са министром финансија Канаде, а с обзиром на планирану посету тој земљи, што би, како је навела, створило услове да "мало ојачамо билатералне везе између две земље, посебно јер је тамо јака наша дијаспора". 

Брнабић је разговарала и са председником Словачке, коју, као и Чешку планира да посети у децембру.

"Разговарали смо мало о томе и посебно блиским везама са Словачком због непризнавања Косова и поштовања територијалног интегритета Србије", рекла је Брнабић. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести