Брнабић: Пандорина кутија отворена, ми покушавамо да је затворимо

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да статус кво по питању Косова и Метохије или замрзнути конфликт није у интересу Србије, јер ће нас то увек вући назад, као и да не одбацује ниједну идеју у трагању за обострано прихватљивим решењем, па ни оно које се односи на границе.
brnabic, tanjug dgoll
Фото: Tanjug/ D.Goll, arhiva

"Потпуно сам уверена у то да замрзнути конфликт није у интересу Србије, има више разлога за то - пре свега јер је то конфликт, био замрзнут или не, а као земља која у 21. веку жели и треба да има више радних места, бољи стандард, транспарентнију администрацију, јачу владавину права - не можете имати конфликт, јер људи неће долазити и инвестирати", рекла је Брнабић на београдском безбедносном форуму.

Како је истакла, какво год да буде решење, то мора бити компромис.

"Сумњичава сам кад људи казу: ''Не можемо о границама јер ће се отворити Пандорина кутија, али она је отворена пре 10 година", рекла је она, истакавши да се Косово не може поредити са случајем Словеније, Хрватске ... јер су то биле републике, а Косово је увек било део Србије.

"Кад то урадите - прогласите независност - без иједног демократског принципа, као што је на пример спровођење референдума, већ то уради група људи, а друга група пожури да призна - тиме је отворена Пандорина кутија, а ми покусавамо да је затворимо", нагласила је Брнабић.

На питање модераторке, новинарке "Гардијана", како види немачки став по том питању и да ли јој то отежава задатак, она каже - до извесне мере да.

Напомиње, међутим, да Београд и Приштина нису ни близу решење и да обесхрабрује повлачење црвених линија у таквој ситуацији.

"Није од помоћи када црвеним линијама оптеретите ситуацију у којој постоји минимум потенцијала за било какав договор", рекла је она.

Упитана да ли то онда значи да подржава амерички приступ, она каже да подржава свако ангажовање без повлачења црвених линија за постизање споразума који треба да води миру и стабилности у региону.

На питање како коментарише то што јсу Срби на КИМ под притиском да не учествују у формирању косовске војске и да ли то доприноси унапређењу њиховог живота, премијерка подсећа да су косовксе специјалне снаге упале пре извесног времена у упале у Косовску Митровицу на састанак посвећен постизању споразума са Приштином, дасу претукле људе који су због стабилности учествовали на састанку.

"Било да је то био РОСУ или КПС, ја не прихватам да су то мултиетничке снаге јер нису ту да заштите све на Косову и да заштите владавину права. Желите да имате снаге које ће штитити све - тако не изгледа Србима, то су потези који не доприносе дијалогу", рекла је она.

Београд је толерантан, флексибилан, понаша се зрело, без уношења превише емоција ија сам поносна на ту нову стрпљивост и толеранцију, додала је она, рекавши да и Београд може да прикупља јевтине политичке поене али то неће допринети ономе што желимо да постигнемо.

Упитана да прокоментарише званичника Стејт департмента који каже да на столу још нема конкретног споразума, и на питање да ли се то може очекивати у скорије време, она каже:

"Не знам, зависи од пуно фактора. Београд има искрене намере да се нађе компромис и надам се да и Приштина има исте такве намере. Гледајући, међутим, шта се дешавало у последњих 10 месеци, све те инциденте, не видим то, да траже дугорочну нормализацију односа. Али, ми смо ту."

На констатацију модераторке да, кад говори о Приштини, то је обично у негативном тону и на питање да ли може да гледа на Приштину као на пријатеља и суседа, Брнабић каже да пре свега Приштина није сусед, већ део Србије, а да апсолутно верује у могућност пријатељства.

"У праву сте, не видим пуно позитивних ствари, не сећам се да их је било пуно", додала је и подсетила да је, на иницијативу председника Србије, премијер Албаније Еди Рама дошао у посету Београду.

То, да један албански премијер дође, десило се после више од шест деценија, али се тај храбар корак заборавља и, да, данас то није више вест.

"Разменивали смо недавно поруке о сарадњи две опере, а онда је Рама на Твитеру написао да је велики дан за Косово, да је почело форимирање војске и славио је ОВК. И онда кажете шта је то? Да ли треба да одговорим на његове провокације? Нећу, али све то говори колико се Београд снажно труди. Београд се понаша као пријатељ, а често добије шамар, а нисам сигурна да ЕУ и САД то виде. Али ми то радимо због наших грађана, јер нама другог пута осим мира и стабилности", закључила је она.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести