Настављено суђење новосадским таксистима за шверц азиланата

У новосадском Вишем суду јуче је настављено суђење двојици новосадских таксиста, окривљних за кријумчарење људи с југа Србије, почињено пре седам година. Окривљене Александра Милкова (37) и Мухарема Укеа (37) привели су затворски стражари.
1
Фото: Dnevnik.rs

Након саслушања сведока Биљане В. из Врања, која је преводилац и судски тумач, судско веће, којем председава судија Раде Калајyија, донело је након већања решење да се из судских списа издвоје изјаве сведока у том поступку јер је утврдило да искази нису узети у складу са Законом о судском поступку.

Биљана В. је јуче изјавила да су искази тих људи, који су покушавали да се домогну западних земља, пред судом у Врању дати тако да се за неке сведоке не може утврдити идентитет. Она је додала да не препознаје окривљене на оптуженичкој клупи и да због много случајева у којима је радила не може конкретно говорити о том.  

– Неки од њих нису имали документа, па су имена уписивана онако како су сами навели, а мени је било занимљиво да су многи од њих изјавили да су рођени 1. јануара, неке године, и такви искази су ушли су у записнике – навела је јуче Биљана В. – Већина њих говори пашту или урду језик и међусобно се не разумеју. За један од тих језика имамо једног преводиоца у Србији, а за други ниједан. Сналазили смо се у комуникацији на разне начине, а мене су ангажовали због енглеског језика јер је у свакој од тих група обично била по једна особа која га макар мало зна.

Окривљени се терете да су 17. августа 2011. за износ од по 300 евра, омогућили транзит кроз Србију десет особа, држављана Авганистана, Пакистана и Индије

После тог сведочења бранилац другокривљеног адвокат Милан Ђукић је тражио да се искази сведока странаца издвоје из списа, али се на решење већа жалио ВЈТ, па ће се одлука о томе донети ових дана.   

По наводима оптужнице, окривљени су 17. августа 2011. око пет сати  испред бензинске пумпе у близини границе с Македонијом по претходном договору, а у намери да себи прибаве имовинску корист у износу од по 300 евра, омогућили транзит кроз Србију десет особа, држављана Авганистана, Пакистана и Индије. Они су преузели та лица испред граничног прелаза код Прешева.

Милков је, како се наводи у оптужници, у свој аутомобил „опел вектра” преузео четири особе, а његов колега Мухарем у „рено лагуна” шест да би их превезли до Суботице, а потом у земље Европске уније. Открили су их и спречили у томе приликом контроле у транзиту припадници Министарства унутрашњих послова. Окривљенима се приписује кривично дело недозвољеног преласка државне границе и кријумчарења људи, наводи се у оптужном акту који заступа заменица вишег јавног тужиоца Алаксандра Лучић Пфајфер.

Окривљенима је одређен притвор 18. августа 2011. године, а приведени су јуче на главни претрес из затвора у Београду.

Наставак суђења заказан је за 21. јануар наредне године.

М. Вујачић     

Палата правде у Новом Саду

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести