Одлука Хрватске о имовини доказ непријатељске политике према Србије

БЕОГРАД: Одлука хрватског Министарства државне имовине да објави јавни позив којим даје у закуп преосталу имовину српских фирми и институција, један је у низу доказа непријатељске политике Хрватске према Србији, оценио је данас председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
linta, tanjug jpap
Фото: Miodrag Linta, foto: Tanjug/J.Pap, ilustracija

Линта је у изјави достављеној медијима навео да Хрватска више од 14 година отворено крши Анекс Г Бечког споразума о сукцесији под називом "Приватна стечена права", у којем је наведено да свим грађанима и правним лицима мора бити призната, заштићена и враћена имовина коју су имали на дан 31. децембра 1990. године у једној од држава бивше СФРЈ. 

Додао је да у Анексу Г пише и да ће било какво одузимање имовине учињено након посљедњег дана 1990. године бити ништавно. 

Линта је позвао Владу Србије да се обрати Комитету за људска права УН и другим међународним организацијама са захтевом да Хрватска коначно почне да примјењује Анекс Г Бечког споразумја о сукцесији. 

"Стотине хиљада протераних Срба и других оштећених грађана, као и стотине српских фирми и других институција, не могу више од две деценије да судским путем остваре своја имовинска права у Хрватској", истиче. 

Каже да бројни примери јасно потврђују да у Хрватској постоји етнички мотивисано правосуђе чији је циљ "легализација отимачине српске приватне и јавне имовине". 

"Због тога Хрватска систематски крши и међународно право и сопствени Устав", наводи Линта и каже да је то зато што према међународном праву и Уставу Хрватске Бечки споразум о сукцесији, као међудржавни споразум који је потврђен у хрватском Сабору марта 2014. године, има јачу правну снагу од домаћих закона. 

Додик: РС ће заштитити своју имовину у Хрватској

Република Српска предузеће све активности на заштити своје имовине у Хрватској, изјавио је данас председник РС Милорад Додик.

Он је то рекао коментаришући информацију да је Хрватска почела да примењује измене и допуне Закона о управљању државном имовином, који је хрватски Сабор усвојио у мају, а који предвиђа управљање некретнинама и стављање у функцију и некретнине за које нису решени имовинско правни односи, преноси Клиџ.ба.

"Сви уговори склопљени под притисцима и претњама морају бити проглашени ништавним. Располагање туђом имовином, што намерава да уради Хрватска, само би беспотребно закомпликовало односе у региону", рекао је Додик.

Према Додиковим речима, Хрватска је у обавези да спроведе споразум које су бивше републике СФРЈ постигле, а који налаже да свим грађанима и правним субјектима морају бити враћена права која су имали 31. децембра 1990. године. 

Министарство државне имовине Хрватске објавило је прије три дана јавни позив којим даје у закуп одмаралишта и друге некретнина на Јадрану, а насписку некретнина које се дају у закуп на 30 година јесте 15 некретнина, одмаралишта и пратећих објеката на приморју Хрватске, чији су власници предузећа из Србије и БиХ.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести