Нова оставка у Пентагону: Отишао и шеф кабинета

ВАШИНГТОН: Шеф кабинета америчког секретара за одбрану Кевин Свини поднео је оставку, преноси "Глас Америке" саопштење из Пентагона и наводи да је реч о најновијој у низу оставки у Министарству одбране САД.
pentagon pixabay
Фото: pixabay.com

"После две године у Пентагону, одлучио сам да је право време да се вратим у приватни сектор. Била ми је част да служим са мушкарцима и женама у Министарству одбране", саопштио је Свини.

Подсећа се да је министар Џим Матис, под којим је Свини служио од јануара 2017, поднео оставку у децембру прошле године, после одлуке председника Доналда Трампа да повуче око 2.000 америчких војника из Сирије.

Наводи се да у писму којим је поднео оставку, Матис није поменуо Трампа по имену, али је истакао велике разлике у ставовима између њега и председника, нарочито када је реч о значају савезника и употреби америчке моћи.

Матис је првобитно најавио да ће положај напустити крајем фебруара, али је Трамп 23. децембра саопштио да ће дотадашњи Матисов заменик Патрик Шенахан бити вршилац дужности секретара за одбрану од 1. јануара, што је убрзало Матисов одлазак.

Оставку је крајем децембра поднела и портпаролка Пентагона Дејна Вајт, коју је прошлог уторка заменио Чарлс Самерс Млађи.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести