СНЕЖАНА ЈОВИЋ Етарска уља за ватромет у кревету

Свет мириса увек је био повезан с љубављу, јер мириси нас узносе, побуђују чула, заводе...
Snežana Jović  Foto: R. Hadžić
Фото: Снежана Јовић Фото: Р. Хаџић

Кроз целу људску историју они су били цењени, а бочице које су криле драгоцену течност што развија очаравајући мирис су увек биле изузетно тражене. О мирисима који су повезани с љубавном жељом, а поводом Дана заљубљених за Дневников ТВ магазин разговарамо с фармацеуткињом Снежаном Јовић, која је изузетан познавалац биљака и етарских уља. 

– Сексуална жеља је често подложна тешким искушењима. Сваки пут „испод покривача“ очекујемо ватромет... Но дешава се, да често заборављамо дневне проблеме, тешко се опуштамо. Тој листи се додаје варирање хормона код жена или ментални умор мушкараца, рутина и све то смањује интензитет ватромета.

Слатки мириси цимета, ваниле, поморанџе покрећу скуп емоционалних реакција, повећавају циркулацију и температуру тела, а сензуална и топла атмосфера је погодна за подстицање жеље

По Фројду, либидо је витални импулс, сила и енергија која нас гура да се држимо живота. Он обједињује наше импулсе, жеље и инстинкте, било да су стварни или измаштани. Ако размишљате да празник љубави учините лепшим, уз неке ситне поклончиће, зачините га и мирисним етарским уљима. Дајте му посебан тон, направите ваш лични афродизијак који позива на фантазију! И учините и тај дан и ваш љубавни живот инспиративним.

Како етарска уља могу појачати ту силу?

– Мириси су повезани с делом мозга који називамо лимбички систем, а овај регион у мозгу је одговоран за обраду емоција, ослобађање ендорфина и контролише инстиктивно понашање људи. Удисањем етарска уља долазе управо у лимбички систем, а правилном применом мириса, може се утицати на емоције и осећај задовољства.

Како то да учинимо?

– Пре свега, учините свој простор посебним. Слатки мириси цимета, ваниле, поморанџе покрећу скуп емоционалних реакција, повећавају циркулацију и температуру тела, а сензуална и топла атмосфера је погодна за подстицање жеље. Можете ставити у дифузер по пар капи уља, или у спреј боцу сипати 100 мл воде, кашичицу 70 процентног алкохола и 10-15 капи етарског уља (нпр. по 3 капи јиланг-јиланга, сандала, руже, пачулија) и испрскати по простору и постељини. Можете дати еротски набој сваком предмету, почните од хране. Додатак ђумбира (појачава проток крви у полним органима), цимета, каранфилића, шафрана и других зачина могу учинити све посебним, као и кап етарског уља каранфилића или руже у чашу вина или неког коктела.

Да ли се ова уља могу стављати и на кожу?

– Етарска уља можете користити као додатак за купку и направити своје уље за масажу. У шољу омиљене купке додајте 20 капи етерских уља, или у шољу меда и сипајте у каду. Бирајте нежна уља, овај пут немојте да користите цимет и каранфилић, јер су та уља јака, пецкају. Узмите уље лимуна, поморанџе, ваниле. У уље кокоса или бадема ставите десетак капи тих етарских уља и препустите се масажи главе, врата, стомака... Можда ће то уље постати ваш стални пријатељ, и сваки пут када осетите његов мирис то ће вам бити асоцијација на нежност и интимност.

Да ли постоје уља за масажу интимних делова?

– И то може бити интересантно, али са тим велики опрез. У 30 мл кокоса по 1 кап етарског уља руже, нане и бибера, посебно за жене које имају проблема са сувоћом вагине. При прављењу своје комбинације за двоје, основно је да се узме у обзир шта пар воли, јер само оно што обоје воле је оно право. Користите етарска уља увек разређена у базном уљу (као што је уље кокоса или бадема) и само пар капи.

Која етарска уља ви предлажете?

– Уља која предлажем су, рецимо ванила, њу су користили и древни Астеци као афродизијак, лечи срце код осећаја туге и узнемирености. Потом је ту и уље жалфије и фенела (коморача) који подижу женски либидо. Затим би могао да се користи и црни бибер који је оштар, загрева и подстиче циркулацију, док јиланг-јиланг стимулише сексуалну жељу и добро га је утрљати на дно кичме. Етарско уље поморанџе опушта глатке мишиће, сандал отапа нервозу и унутрашњу неравнотежу и хармонизује. Есенцијално уље пачулија је јак стимуланс у малим дозама, ружа је највећа заводница и цвет богиња, јасмин освежава и чини чула осетљивим и користи се код хормонских дисбаланса, а босиљак подиже адреналин...

Да ли је могуће правити и комбинације?

– Да, наравно, али само је пар тај који треба да направи своју комбинацију. Мој савет је да се добро загледате у особу коју волите и тако дубоко је гледајте сваки дан. Не дозволите никада да се подразумевате, него дубоко осећајте. И чините свој живот радосним, а етарска уља могу у вама да пробуде разиграно унутрашње дете и да вам донесу пуно задовољства. Желим да сваки дан ваша љубав мирише на узбуђење и радост!

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести