Чаба Дер, осумњичен за убиство на Бановом брду, ухапшен у Прагу

БЕОГРАД: На основу међународне потернице синоћ је у Прагу ухапшен Чаба Дер (1980) који се сумњичи да је 5. јануара ове године на Бановом брду убио тридесетседмогодишњег мушкарца, саопштио је МУП.
caba der
Фото: Архив Дневника

Република Србија ће затражити екстрадицију осумњиченог Чабе Дера како би, за кривично дело за које се сумњичи, био процесуиран у нашој земљи.

За осумњиченим Чабом Дером је више држава расписало међународне потернице и европске налоге за хапшење.

Чаба Дер је тражен и због убистава у Амстердаму у јулу прошле године и Будмипешти у септембру.

Чаба Дер је признао да је убио Бранислава Јелачића 2004. године, иначе члана организоване групе "Фирма". Том убиству је, како су писали медији, претходио сукоб око утицаја на новосадском нарко-тржишту.

Пресуда за ово убиство неколико пута је доношена и укидана. Врховни суд Србије два пута је укидао пресуде а суђење је кретало из почетка.

Средином априла 2009. године у Окружном суду у Новом Саду трећи пут је изречена пресуда за убиство од 11. маја 2004. године у новосадском ресторану "Марина" на Тргу младенаца.

Кривично веће новосадског Окружног суда је Дера осудило на 14 година затвора.

Како је наведено у пресуди, Дер је у Јелачића те вечери испалио четири хица из пиштоља. У ресторан је ушао маскиран брадом коју му је претходно дао Војислав Шкрбић, такође осуђен због подстрекивања на овај злочин. На себи је имао и његову тренерку.

Пришао је Јелачићу, који је седео за столом у близини шанка, из плаве кесе извадио пиштољ и пуцао. После тога је изашао ван локала и побегао бициклом.


Код убице нађени пиштољи и средства за промену изгледа

Наводи се да је чешка полиција ухапсила овог осумњиченог убицу у сарадњи са припадницима ФАСТ тимова за потраге неколико земаља, међу којима је и ФАСТ тим МУП-а Србије.

МУП наводи да су приликом хапшења код Чабе Дера пронађена фалсификована документа, два пиштоља, муниција и пригушивач, али и мноштво средстава за промену изгледа.


Чаба Дер је у одбрани навео да га је Јелачић ангажовао да одради неки посао. Како је тада рекао, Јелачић је потом одбијао да га исплати и чак је почео да му прети. Због тога, односно из страха за сопствену безбедност, одлучио је да га убије.

Шкрбић је, према пресуди, подстрекао Дера да убије Јелачића, члана "Фирме", чији су га припадници дуже пратили и нападали. Када је Дер пристао, Шкрбић му је набавио опрему за маскирање.

Војислав Шкрбић убијен је 21. маја 2014. године у ресторану "Гондола" код Дунавског парка.

С друге стране, Дер је из затвора, према писању појединих медија, изашао након што је одслужио део казне, пре око годину дана.

Како је Дневник већ писао, 2017. године полиција Кантона Сарајево ухапсила Марка Гојчевића из Бара и Чабу Дера из Суботице, који су одмах на саслушању признали да су у Сарајево дошли како би извршили ликвидацију.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести