Љајић: Губитак 100 милиона евра за 100 дана такси

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас да је за 100 дана од како су привремене институције у Приштини увеле таксу на производе из Србије пласирано за 100.630.000 евра мање српске робе на Косово, него у истом периоду прошле године. 
ljajic, tanjug video
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

"То практично значи да се губи милион евра дневно због дискриминаторских такси које је Приштина увела на робу из Србије, а реалан губитак је и већи, јер је пре увођења ових баријера постојао тренд пораста пласмана робе из централне Србије на Косово и Метохију. О дугорочним губицима да и не говоримо, а они су неминовни због губитка тржишта“, прецизирао је Љајић за Тањуг. 

Он је нагласио да је у ситуацији када је пласман робе из централне Србије на КиМ фактички онемогућен, повећан извоз других земаља на косовско тржиште, па су тако Грчка и Мађарска у јануару ове године извезле скоро дупло више робе на КиМ него у истом периоду прошле године. 

Словенија је, додаје, повећала извоз на то тржиште два и по пута, а Македонија и Хрватска за трећину.

"Уколико се таксе не укину не само да ће ЦЕФТА споразум бити депласиран, већ ће и остале регионалне иницијативе бити под великим знаком питања. Илузорно је о било чему другом разговарати, ако се на овакав начин спречава слободан проток роба на Западном Балкану", каже Љајић. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести