Укидање роминга подстакло би привреду на ЗБ

САРАЈЕВО: Привредници Западног Балкана (ЗБ), њих 70 одсто, сматра да би укидање цена роминга у региону имало позитиван утицај на њихово пословање. 
mobilni putnik
Фото: pixabay.com

Како се наводи у саопштењу Савета за регионалну сарадњу (RCC), за привреднике “математика је јасна”. 

За пословног човека с босанскохерцеговачком СИМ картицом, на пример, један ГБ (пренос података) би у Албанији коштао више од 9.500 евра. Због тога већина њих, односно 70 одсто, сматра да би укидање цена роминга на Западном Балкану имало позитиван утицај на њихово пословање и подстакло га, каже се у саопштењу.

RCC је обавио и анкету међу грађанима у региону у којој су оценили да су цене роминга препрека приликом путовања у иностранство. 

Рекли су нам да се радују укидању роминга на целом Западном Балкану и да га сматрају важним једнако као и слободно кретање. Закључак је био да грађани ЗБ желе да буду међусобно боље повезани и уживају у бесплатном ромингу. 

Нови регионални споразум о ромингу део је резултата у области повезивања, Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор Западног Балкана на који су се лидери из региона обавезали на самиту Западног Балкана у Трсту у јулу 2017. године, као и агенде приоритета, подржане на самиту ЕУ и Западног Балкана у Софији 2018. 

Како је раније најављено, планира се потписивање овог споразума на Другом дигиталном самиту Западног Балкана у Београду.

Када министри из региона потпишу споразум, биће то јасна порука да је регион посвећен европским вредностима, исто као што европске вредности треба да буду присутне и на Западном Балкану, кажу у RCC-у.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести