"Тиха балканска већина" за повезивање младих на Балкану

На трибини “Тихе балканске већине” у сарајевском РТВ Дому, говорници су били уједињени у ставу да млади треба да стварају светлу будућност Балкана кроз конкретне акције, иновације, креативност и међусобно повезивање.
1
Фото: Егзит фондација

Иван Петровић, председник УО Егзит фондације, која је покретач  регионалне акције #СхареЛове, истакао је да Егзит увек шаље позитивне поруке  и позвао младе да генеришу позитивне промене кроз рад на сопственом развоју и унапређењу свог окружења: “Кључно је да свако уради колико може, а након тога удружени можемо да померимо планине. Постоје у бити само два пола: на једној страни је љубав, а на другој је страх. Све што треба да урадите је да будете на позитивној страни, на којој су љубав и радост, да своје акције  и пажњу усмерите у том правцу, да се удружите са људима који позитивно вибрирају, и онда се дешавају чуда.”

На питање модераторке панела Аиде Алиловић Јокановић шта би требало конкретно да се уради како би се стање на Балкану поправило, директор Инкубатора друштвених иновација „Муња“ Јан Златан Куленовић подцртао је неколико ствари: “Млади људи пре свега морају да буду проактивни. Јуре ће својим примером сигурно мотивисати друге да делују и само тако се може створити позитивни домино ефекат. Друга важна ствар јесте критичко размишљање, јер се понекад морамо ставити у позицију других људи да бисмо их добро разумели”, рекао је Куленовић и испричао како се личним контактима најбоље руше предрасуде.

Ида Престер, фронтменка “Маике” и “Лоллобригиде”, рекла је како је свог мужа упознала на ЕЏИТ фестивалу, чиме на најбољи начин доказује да је део “Тихе балканске већине: “Ја радим свуда где се прича наш језик и увек носим ту поруку да се ми сви знамо и разумемо, само треба да будемо довољно паметни да се спојимо и направимо нешто конструктивно.”

Фото: Егзит фондација

Публици која је активно учествовала на панелу обратио се и Јуре Зубчић, активиста из Задра, чији је акт исправљања графита мржње у натпис љубави у Задру узбуркао регион, изјавио је како свако има свој начин да се бори против национализма: “Сви смо овде другачији, неко можда неће узети спреј, али ће урадити нешто друго. Верујем да сви у себи имамо нагон да реагујемо на ксенофобију и не треба да се бојимо да делујемо против тога, јер постоји та тиха балканска већина која даје подршку и стоји иза исправних поступака.”

Немања Цветковић, председник удружења “Балканац”, чији је документарни филм Кућа је тамо где су ми пријатељи био премијерно приказан након панела,  истакао је да млади морају бити покретачка снага регионалног повезивања и промене друштва конкретним деловањем.

#СхареЛове кампања траје до 1. јуна

Друштвена кампања #СхареЛове позива људе да на својим друштвеним мрежама поделе позитивне поруке и примере регионалне толеранције, а најбоље и најаутентичније Инстаграм и Фацебоок објаве које садрже и обавезне хештегове #схарелове и #тихабалканскавецина, биће награђени улазницама за ЕЏИТ, Сеа Данце и Сеа Стар фестивале. Акција траје до 1. јуна, а прикупљене поруке биће упућене директно са бина на Еџиту и другим фестивалима широм региона.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести